Доступність посилання

ТОП новини

Суд визнав Голодомор 1932-33 років геноцидом


Київ – Апеляційний суд Києва визнав радянських керівників на чолі з Йосипом Сталіним винними в геноциді українців у 1932-33 роках. Їх звинувачують в організації Голодомору, який призвів до загибелі мільйонів українських селян. За словами Голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка, таке рішення дасть змогу отримати грошові компенсації тим, хто постраждав від Голодомору.

Кримінальну справу про знищення голодом українських селян розслідувала СБУ. Як зазначає керівник відомства Валентин Наливайченко, внаслідок Голодомору Україна втратила понад 10 мільйонів осіб, із них близько 4 мільйонів померли безпосередньо від голоду, решту складають ненароджені.

«Суд визнав факт геноциду, суд розкрив злочинний механізм вчинення злочину-геноциду на території України. Крім того, суд чітко назвав організаторів злочину. Поіменно. Сталін (справжнє прізвище Джугашвілі), Молотов (справжнє прізвище Скрябін), Каганович, Постишев, Косіор, Чубар та Хатаєвич. Всі вони організували та вчинили злочин з метою придушення національно-визвольного руху в Україні. З тим, щоб не допустити побудови незалежної української держави», – наголосив Валентин Наливайченко.

Водночас суд закрив кримінальну справу у зв’язку зі смертю радянських вождів. Тим не менше, судове рішення, за словами Валентина Наливайченка, відкриває можливість отримати грошові компенсації для тих, хто постраждав від Голодомору. СБУ разом із Міністерством закордонних справ також планують з’ясувати, кому і куди за кордон постачалося конфісковане в Україні збіжжя. Це робитиметься для того, щоб встановити компанії, корпорації і уряди, які отримали зиск від дій тодішнього керівництва Радянського Союзу.

Наливайченко висловив переконання, що в судовому вердикті немає ніякої політики і що воно жодним чином не погіршить українсько-російські відносини.

Суд над комуністами має продовжитися

Голова Асоціації дослідників голодоморів в Україні, багатолітній політв’язень Левко Лук’яненко вітає рішення київського суду, але вважає його не остаточним.

«Добре, що суд виніс це рішення, але суд звів справу до того, що є великі злочинці, які вже мертві, і ніби на тому і кінчається справа, – зауважує пан Лук’яненко. – Це можна вважати тільки за початок розслідування злочинної діяльності в Україні. Після цього необхідно буде продовжити цю справу».

Комуністи не визнають Голодомор геноцидом

Натомість найпалкіші противники визнання Голодомору геноцидом – українські комуністи – пов’язують рішення суду із наближенням президентських виборів.

«Рішення суду приурочене звичайно до президентських виборів для того, щоб завдати удар по комуністичній ідеї і по кандидату від лівих і лівоцентристських сил. Це не чесна гра, тут нікуди не дінешся», – каже народний депутат з фракції КПУ Катерина Самойлик.

Тим часом, Президент України Віктор Ющенко заявив, що рішення суду переводить будь-які дискусії навколо Голодомору з політичної в юридично-правову площину. За його словами, відтепер єдиним аргументом у цій дискусії можуть бути лише факти, а не політичні чи історичні стереотипи та міфи.

Віктор Ющенко звернувся до лідерів держав Східної Європи, які постраждали від комуністичних режимів, із пропозицією створити Міжнародний трибунал над злочинами комунізму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG