Доступність посилання

ТОП новини

Головне, щоб вибори в Україні були прозорими і демократичними – спостерігач від Латвії


Рига – Шість латвійських депутатів спостерігатимуть за президентськими виборами в Україні. Латвійські спостерігачі сподіваються, що вибори в Україні будуть вільними і демократичними, а результати достовірними. Це дасть можливість уникнути незадоволення виборців і запобігти можливості спекуляцій з боку політичних сил, які не отримають перемогу.

Латвійські спостерігачі також являються представниками Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОБСЄ і групи співробітництва між парламентами Латвії та України.

Один із членів латвійської делегації спостерігачів, керівник латвійсько-української парламентської групи співробітництва Андрій Клементьєв спостерігав за усіма виборами в незалежній Україні.

Якщо раніше члени латвійської делегації спостерігали за перебігом виборів, в основному, в столиці України, то на нинішніх президентських виборах вони поїдуть і в регіони, зазначив Радіо Свобода Андрій Клементьєв.

«На минулих виборах ми працювали в столиці. Тоді у нас і, наскільки нам відомо, у Парламентської Асамблеї ОБСЄ, не виникло ніяких питань по виборах у Києві, – каже він. – Окремі порушення були зафіксовані, однак вони стосувалися здебільшого регіонів, а не столиці. Тому латвійська сторона змінює стратегію, і наша делегація на нинішніх президентських виборах відвідає три міста: Київ, Одесу та Львів, щоб отримати більш достовірну інформацію, наскільки відповідають закону вибори на території України».

«Для нас не є настільки важливим, хто з політичних лідерів переможе»


Латвійські спостерігачі сподіваються, що вибори в Україні будуть прозорими і законними, зазначає Андрій Клементьєв

«Для нас не є настільки важливим, хто з політичних лідерів отримає перемогу. Для нас головне, щоб у населення була впевненість, що безпосередньо їхнє рішення вплинуло на результати виборів, – наголошує латвійський депутат. – Тому ми їдемо до України в досить великому складі. Парламентська асамблея ОБСЄ зацікавлена у тому, щоб після виборів не було, як це було після попередніх виборів, народних хвилювань і можливостей для партій, які програли, спекулювати на тому, що вибори були не демократичними. Тому ми насамперед будемо спостерігати за законністю і за тим, щоб громадяни України, висловивши свою думку, отримали результат. І щоб жодна з політичних сил не змогла його спотворити і, використавши будь-які брудні технології, поставити цей результат під сумнів, якщо ми не констатуємо якихось порушень у рамках виборчого процесу».

За словами пана Клементьєва, Латвія зацікавлена у політичній стабілізації та економічному розвитку України, а також у скорішому набутті членства країни в Євросоюзі.

«Ми готові надавати допомогу на всіх рівнях. Увесь наш бізнес, усі політичні сили, незалежно від внутрішнього політичного розкладу, зацікавлені в тому, щоб Україна стабілізувалася політично й економічно і з часом стала справжнім лідером у Європі. Це можливо, якщо Україна розвиватиме всі свої стратегічні напрямки в економіці. Ми дуже зацікавлені в такому розвитку, і, як старі друзі України, ми розраховуємо на те, що це допоможе вийти і Латвії зі складної економічної ситуації», – зазначив член латвійської делегації спостерігачів на президентських виборах в Україні Андрій Клементьєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG