Доступність посилання

ТОП новини

Гаїті чекає на міжнародну допомогу після руйнівного землетрусу


Прага – Гаїті, одна з найбідніших держав світу, не може оговтатися від давно не баченого в цих краях руйнівного землетрусу, що практично знищив столицю країни і вбив, можливо, десятки тисяч людей. Тим часом після вівторкового землетрусу до Гаїті починає прибувати перша міжнародна допомога.



Тисячі гаїтянців, мешканців найбільш потерпілого міста, столиці Порт-о-Пренса, провели вже другу ніч на вулицях серед руїн після 7-бального землетрусу, найгіршого принаймні за 200 останніх років, що стався надвечір у вівторок із епіцентром поблизу двомільйонної столиці. Після першого, найсильнішого поштовху сталося ще кілька, і будівлі, що встояли, виглядають надто ненадійним прихистком.

Повні обсяги руйнацій і жертв досі не з’ясовані і, за оцінками, стануть відомі тільки ще через добу чи дві.

Ці дві наступні доби будуть визначальними і в тому, скільки вдасться врятувати потерпілих із-під руїн, на які перетворилося практично все місто. Тим часом, за даними кореспондентів, якихось організованих зусиль у цьому напрямкупоки що не видно.

Не виключено, що внаслідок землетрусу загинули десятки тисяч людей. Прем’єр-міністр Гаїті називає навіть число, що перевищує сто тисяч.

Гаїті дуже потрібна допомога

Мешканці Порт-о-Пренса сподіваються на допомогу міжнародної спільноти. «Дуже багато людей помирає. Нам потрібна допомога, міжнародна допомога. Не стало лікарень, електрики – нічого. Немає їжі, телефонного зв’язку, води. Дуже багато людей помирає», – розпачливо розповідав кореспондентові агентства «Ройтерз» один із гаїтян.

За оцінками Червоного Хреста, допомоги можуть потребувати до трьох мільйонів гаїтян, третина населення країни. І перша допомога вже починає надходити.

До Гаїті вже прибули літаки з Китаю й Франції, мають ближчим часом прибути з інших країн ЄС, із Росії, Канади, держав Латинської Америки. Вони привозять гуманітарні вантажі й команди рятувальників.

Сполучені Штати надсилають також майже 6 тисяч своїх військових на допомогу рятувальним зусиллям. Президент Барак Обама заявив про солідарність США з Гаїті й оголосив також про значну фінансову допомогу.

А Міжнародний комітет Червоного Хреста відкрив сайт в інтернеті, який має на меті дати змогу людям знайти родичів, доля яких ще не відома. За кілька годин на ньому вже зареєструвалися майже півтори тисячі людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG