Доступність посилання

ТОП новини

Батумська енергетична конференція стала лише підготовкою до саміту на найвищому рівні


Круглий стіл під час Енергетичної конференції в Батумі, 14 січня 2010 року
Круглий стіл під час Енергетичної конференції в Батумі, 14 січня 2010 року

Прага – Енергетичного саміту на найвищому рівні в грузинському Батумі не відбулося, бо з подачі українського Президента сюди у останній момент вирішили не приїздити й інші лідери. Тому зустріч у Батумі в четвер назвали лише енергетичною конференцією з підготовки саміту на найвищому рівні. Дата самого саміту мають визначити пізніше.

Саміт у Батумі планувався як зустріч, де мали обговорити на найвищому рівні питання газового і нафтового постачання європейських ринків в обхід Росії.

Але нинішнє зібрання втратило шанс стати самітом, коли Президент України Віктор Ющенко оголосив, що не може прибути до Батумі через вибори вдома, де він балотується на другий термін. Оголошення Ющенка стало свого роду ефектом доміно і президенти Азербайджану, Латвії, Литви, Грузії, Польщі також не приїхали до грузинського порту Батумі. Не прибув сюди й спеціальний представник Держдепартаменту США з питань енергетики в Європі і Азії Річард Морнінґстар.

Учасники сьогоднішньої зустрічі в Батумі, куди прибули кілька прем’єр-міністрів і чиновників вищого рівня з 10 країн, оголосили його енергетичною конференцією з підготовки саміту на найвищому рівні. За словами заступника міністра закордонних справ Грузії Давіта Джалаґанії, учасники конференції обговорюють сьогодні в Батумі документи, які потім підпишуть глави держав-учасниць цієї конференції. Йдеться, насамперед, про проекти транзиту енергоносіїв Каспію та країн Азії через так званий «Південний коридор».

У Батумі планують зосередитися на «Набукко»

Прем’єр-міністр Грузії Ніка Ґілаурі напередодні заявив, що країни-учасниці зустрічі в Батумі зосереджують увагу, в основному, на європейському газовому проекті «Набукко», який є основою транспортування газу через Грузію до Румунії, Болгарії і України. Глава грузинського уряду заявив, що «Набукко» користується «міжнародною підтримкою та буде збудований». Джілорі також наголосив, що Грузія розглядає «Набукко» як частину «альтернативних транспортних маршрутів розгалуженого енергетичного постачання від Каспію та азійських країн до Європи».

У Батумі намагаються посилити імпульс, який лунає нині з Брюсселя. Сьогодні головний кандидат на посаду нового комісара ЄС із енергетики Ґюнтер Еттінґер заявив, що Євросоюз має бути готовий до ухвалення чіткого рішення щодо «Набукко» в цьому році. «Коли вести мову про «Набукко», то ми повинні насамперед обговорювати питання зовнішньої політики, як мати справу з тими державами, які не завжди поважають наші цінності. З іншого боку, енергія, її носії, енергетична сировина, є продуктом, і я маю наміри знижувати надмірну залежність від нього підвищенням продуктивності», – зазначив Еттінґер.

Організатори сьогоднішньої зустрічі в Батумі оголосили про підготовлену декларацію енергетичної конференції, яку пізніше (дату оголосять додатково) підпишуть глави держав на найвищому саміті.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG