Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: МВС не має даних про незаконнi дiї грузинів на виборах в Україні


Міністерство внутрішніх справ не має в своєму розпорядженні інформації про те, що громадяни Грузії, які прибули до України для спостереження за виборчим процесом, планують вдаватися до якихось протиправних дій під час свого перебування в країні. Про це заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

«Є інформація від Служби безпеки України, що під час виборів ті чи інші елементи можуть готувати ті чи інші незаконні дії. У нас ця інформація є, і ми її відстежуємо. Проте жодної інформації, що має реальний характер, про нібито незаконні дії грузинських спостерігачів, МВС не має», – сказав міністр.

За його словами, «ажіотаж», який виник навколо грузинських спостерігачів, може негативно позначитися на іміджі України. Луценко наголосив, що громадяни Грузії, які хотіли реєструватися спостерігачами, на законних підставах прибули до України і також без порушення будь-яких законів одержали документи позаштатних кореспондентів українських ЗМІ.

Також міністр висловив сподівання, що Центрвиборчком на засіданні все ж таки ухвалить рішення про реєстрацію спостерігачів від Грузії.

Водночас донецький міський голова Олександр Лук’янченко заявляє, що 150 громадян Грузії одержали фальшиві посвідчення журналістів.

«За нашими даними, «липових» посвідок було роздано більш як 150, тому, попри те, що вони не мають законного права перебувати на території виборчих дільниць, грузини намагаються проникнути туди, завадити волевиявленню громадян міста, внести дезорганізацію в роботу дільничних виборчих комісій», – сказав мер.

За його словами, тільки у двох громадян Грузії є офіційні посвідки спостерігачів, які «входять до складу делегації і зареєстровані на виборчих дільницях, які виконують свої функції відповідно до чинного законодавства».

ЦВК відмовила в реєстрації понад двом тисячам офіційних міжнародних спостерігачів від Грузії, мотивуючи рішення неправильним оформленням спостерігачами документів. 13 січня Київський апеляційний адміністративний суд визнав протиправними дії Центральної виборчої комісії і зобов’язав її розглянути це питання на найближчому засіданні.

Партія регіонів ініціює розгляд у Верховній Раді на пленарному засіданні 19 січня питання про масове прибуття громадян Грузії в Україну під виглядом спостерігачів на виборах Президента.
XS
SM
MD
LG