Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігач від Росії заявляє, що його не пустили на дільницю в Харкові


У Харкові спостерігач від Росії, представник міжнародної організації «За справедливі вибори» Олег Звягінцев заявляє, що його не пустили на виборчу дільницю, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. За словами спостерігача, голова виборчої комісії 176 округу Олександр Гаврилов заявив, що не може пустити його на дільницю, оскільки спостерігач не володіє українською мовою.

«Він сказав, що нібито, за законом України, якщо я не розмовляю державною мовою, то порушую закон і він може викликати міліцію, і мене за законом можуть виставити з дільниці. Після цього він закрив у мене перед носом двері і розмова в нас не вийшла», – сказав Олег Звягінцев.

Натомість в окружній виборчій комісії № 176 кажуть, що не виганяли спостерігачів. Як повідомив Радіо Свобода заступник голови комісії Георгій Григор’єв, навпаки, задля представників із Росії україномовний член комісії перейшла на спілкування із ними російською.

«Член комісії, вона вчителька, тільки українською розмовляла. Вони почали обурюватися, чому із ними спілкуються українською мовою. Питають: ви що, русофоби? Ми ж і російською, і українською можемо... Навіть запропонували англійську. Намагаються на рівному місці зробити провокацію таку дрібну. Я не знаю, навіщо це людям потрібно», – сказав Георгій Григор’єв.

У цілому, за словами спостерігачів від організації «За справедливий вибір», голосування в Харкові проходить демократично і без ексцесів. Масових порушень спостерігачі не зафіксували.

У Харківському відділенні Комітету виборців України найбільшим порушенням називають внесення виборців у списки безпосередньо на дільниці за наявності паспорта, але без рішення суду.

У порушеннях продовжують обвинувачувати один одного виборчі штаби кандидатів у Президенти. Зокрема, представники БЮТ подали судовий позов до Харківської міськради щодо незаконної агітації у день виборів і з вимогою зняти бігборди із рекламою кандидата від Партії регіонів.

Політичною рекламою попри заборону рясніє як центр, так і околиці міста.

За повідомленнями правоохоронців, в цілому голосування на Харківщині відбувається без пригод. Водночас, близько 17:00 на одній з виборчих дільниць Харкова сьогодні померла 71-річна жінка.
XS
SM
MD
LG