Доступність посилання

ТОП новини

У неділю, 17 січня, Україна обиратиме Президента


Останні приготування до виборів
Останні приготування до виборів

Із суботи, 16 січня, в Україні була заборонена агітація за кандидатів на посаду Президента. Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко на прес-конференції у суботу повідомив, що його відомство повністю готове забезпечити правопорядок у день голосування на виборах Президента 17 січня.

За даними ЦВК, орієнтовна кількість виборців – близько 36, 5 мільйонів осіб.

Для того, щоб голос був визнаний дійсним на виборчому бюлетені слід зробити помітку лише біля прізвища одного з кандидатів. Також міститься можливість внести помітку – «не підтримую жодного кандидата».

На посаду Президента претендує 18 кандидатів:

Богословська Інна
Бродський Михайло
Гриценко Анатолій
Костенко Юрій
Литвин Володимир
Мороз Олександр
Пабат Олександр
Противсіх Василь
Ратушняк Сергій
Рябоконь Олег
Симоненко Петро
Супрун Людмила
Тимошенко Юлія
Тігіпко Сергій
Тягнибок Олег
Ющенко Віктор
Янукович Віктор
Яценюк Арсеній

Останній термін встановлення результатів першого туру виборів 27 січня, але офіційні результати можуть оголосити і раніше.

Передвиборча президентська кампанія триває від 19 жовтня.

Із суботи, 16 січня, в Україні була заборонена агітація за кандидатів на посаду Президента.

МВС готове забезпечити правопорядок у день голосування

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко на прес-конференції у суботу повідомив, що Міністерство внутрішніх справ повністю готове забезпечити правопорядок у день голосування на виборах Президента 17 січня.

МВС перевело особовий склад на посилений варіант несення служби у зв’язку з виборами Президента.

За словами міністра Юрія Луценка, біля кожної виборчої дільниці перебуватимуть як мінімум 2 співробітники міліції.

Як зазначив Юрій Луценко, у день голосування кожні дві години в оперативному порядку Міністерство внутрішніх справ буде інформувати про ситуацію на виборчих дільницях.

Крім того, Юрій Луценко повідомив, що 17 січня, о 12:00 та 18:00, у Міністерстві внутрішніх справ відбудуться брифінги керівництва міністерства щодо роботи міліції з охорони громадського порядку та гарантування безпеки під час виборів Президента України.

Луценко сподівається, що залучення великої кількості міліції в день голосування для охорони порядку на виборчих дільницях не вплине на криміногенну обстановку в країні.

Водночас міністр внутрішніх справ закликав громадян відмовитися від пропозицій голосувати двічі. За його словами, вся система державного реєстру виборців комп’ютеризована. Юрій Луценко зазначив, що за таке порушення передбачається кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі.

Міністр внутрішніх справ України запевняє також, що «жоден працівник міліції, який носить погони, не був втягнутий в політику, не проводив агітацію». За його словами, за весь час передвиборчої кампанії лише один полковник кримської міліції проводив агітацію серед своїх колег за одного з кандидатів, за що і був звільнений з органів внутрішніх справ.

МВС виявило понад шість тисяч фальшивих заяв громадян про голосування вдома – Луценко

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у суботу на прес-конференції у Києві повідомив, що в результаті перевірки, МВС з’ясувало, що 6400 заяв виборців сфальсифіковані і вони не подавалися цими громадянами, які нібито виявили бажання голосувати вдома.

За словами міністра, окремі з цих сфальшованих заяв були написані від імені померлих людей.

Юрій Луценко також повідомив, що 781 290 громадян виявили бажання проголосувати на виборах Президента вдома.

За його словами, найбільше заяв голосувати вдома зареєстровано в Донецькій області – 95 тисяч, у Харківській – 56 тисяч і Луганській – 56 тисяч.

Крім того, органи внутрішніх справ порушили 94 кримінальні справи за фактами спроб підкупу виборців.

Перший тур виборів Президента відбудеться 17 січня, другий, якщо буде потреба – 7 лютого.

Міжнародні спостерігачі готові до виборів в Україні – ОБСЄ

Речник Організації з безпеки і співпраці в Європі Єнс-Гаґен Ешенбахер у суботу у Києві заявив, що близько 600 спостерігачів від ОБСЄ вже перебувають на місцях у різних регіонах України, де проводять моніторинг виборів Президента України.

Голова делегації спостерігачів Європейського парламенту Павел Коваль напередодні у коментарі Радіо Свобода наголосив на важливості того, щоб президентські вибори в Україні відбулися належним чином.

«Це перші президентські вибори після революції, і я думаю, що найкраще було б, якби вони були нудними, спокійними і без жодних сенсацій. Зараз це потрібно Україні найбільше», – заявив він.

Голова делегації, депутат Європарламенту від Польщі вважає, що, «на жаль», в Україні «зараз багато емоцій і є очікування, що відбудеться щось незвичайне».

Та Павел Коваль закликав не спекулювати заявами про те, що вже «відбулися певні правопорушення масового характеру», і зачекати до понеділка, щоб уважно ознайомитися з масштабами можливих порушень.

На сьогодні ж, переконаний він, немає жодних підстав побоюватися якихось великих проблем.

Та при цьому голова делегації спостерігачів Європарламенту ще раз нагадав: зараз, коли набув чинності Лісабонський договір про реформування Євросоюзу, коли з Україною вирішується візове питання та угода про асоціацію з ЄС і зона вільної торгівлі, – «для всіх цих справ важливо, щоб виборча кампанія була оцінена як спокійна».

За президентськими виборами спостерігатиме близько трьох тисяч міжнародних спостерігачів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG