Доступність посилання

ТОП новини

Польща лібералізує ринок послуг на залізниці


Потяг компанії Deutsche Bahn
Потяг компанії Deutsche Bahn

Варшава – У Польщі чекають, що цього року на залізницях країни курсуватимуть крім польських і поїзди німецької компанії Deutsche Bahn. Польща, вступаючи до Євросоюзу, зобов’язалася зняти державний контроль над залізничними шляхами країни. Чого від запровадження правил вільного ринку на польській залізниці сподіватися пасажирам?

Стало відомо, що німецька залізнична компанія Deutsche Bahn подала польському урядові заяву про отримання ліцензії на здійснення на території Польщі пасажирських перевезень. Фахівці сподіваються, що найпізніше у березні місцевому підрозділові німецької компанії «Deutschе Bahn – Польща» буде надано таку ліцензію.

Представники «Deutschе Bahn – Польща» не коментують цього факту, однак із повідомлень ЗМІ стало відомо, що німецька компанія зацікавлена притягти до себе так званого «бізнесового пасажира», що в умовах підвищеного комфорту зацікавлений швидкими темпами подорожувати головними залізничними маршрутами країни з Варшави до Ґданська, Познані, Вроцлава та Кракова.

Речник Польської державної залізничної компанії PKP – Intercity Павел Ней переконує, що польський ринок залізничних послуг може діставатися іноземному перевізникові непросто.

«Не секрет, що польський ринок залізничних послуг дуже складний. По-перше, плата за використання польської залізниці не така мала, щоб зацікавити світові залізничні компанії. Отож кошти перевезень у цілому не такі собі малі, а ще у польських пасажирів статки не такі, як у німецьких», – зазначає Павел Ней.

Згідно з рішенням польського уряду, держава не має монополії на пасажирські перевезення. І на ринку залізничних послуг уже працюють дві польські залізничні компанії: державна PKP – Intercity та компанія «PKP – Регіональні перевезення», власником якої є місцева влада у регіонах.

Отож у Польщі ринок залізничних послуг, згідно з законами Євросоюзу, диверсифікований. Різні компанії завідують перевезенням вантажів, залізничною інфраструктурою та енергетикою. Тепер на цей ринок виходять перевізники з країн Західної Європи.

Почалась затяжна боротьба перевізників за польського пасажира


Утім, фахівіці зауважують, що в країні врешті-решт на залізниці почав працювати вільний ринок, бо з початком року між обома головними польськими залізничними пасажирськими перевізниками почалося своєрідне «змагання за пасажира». Внаслідок цього ціни квитків на головних залізничних маршрутах Польщі подешевшали на 25, а то й на 50 відсотків.

Речник Польської державної залізничної компанії PKP – Intercity Павел Ней коментує виниклу ситуацію так: «Є маршрути, де перевезення обходяться нам відносно малим коштом. Однак вважаю, що у майбутньому своєрідна братовбивча «війна за ціни» не піде нам усім на користь».

Речник державної залізниці додає, що для того, щоб у майбутньому перевізники могли успішно змагатися за пасажира, потрібні великі інвестиції в залізничну інфраструктуру. Без цього ринок залізничних перевезень у Польщі може стати дефіцитним, а тисячі робітників втратять робочі місця.

Утім, німецька компанія Deutsche Bahn настільки могутня, що може піти на фінансування дефіциту залізничних перевезень у Польщі, зауважує Павел Ней, речник польської державної залізничної компанії PKP – Intercity.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG