Доступність посилання

ТОП новини

Іван Марчук презентує свої «Витівки»


Іван Марчук
Іван Марчук

Київ – У столиці відкривається нова виставка відомого українського художника Івана Марчука «Витівки Творчого Духа». До експозиції увійшло більш ніж півсотні нових робіт митця.

Полотна, які Іван Марчук презентуватиме в одній з київських галерей, художник уже назвав новим етапом у своїй творчості. За його словами, «Витівки Творчого Духа» суттєво відрізняються від усього його попереднього доробку.

Водночас досі Іваном Марчуком майже не цікавляться вітчизняні мистецтвознавці. Художник цією байдужістю не переймається. Він переконаний: головне для митця – творити, все інше – другорядне.

Відвідувачі побачать «десятого Марчука»

Свою творчість Іван Марчук поділяє на цикли. Нині представлятиме «десятого Марчука» – так художник називає свій черговий період. Це кілька десятків малярських полотен, об’єднаних у експозицію під назвою «Витівки Творчого Духа».

За словами Івана Марчука, натхнення на створення десятого циклу з’явилося минулого року. Художник припускає, що навіть добре знайомі з його творчістю можуть не ідентифікувати нові роботи – так вони відрізняються від усього створеного раніше. Проте критики й нерозуміння Іван Марчук не боїться.

Художник розповідає, що новий доробок зарахував би до абстрактного сюрреалізму. «Цикл називається «Погляд у безмежність». Я б сказав, що це я небо порізав на шматочки, і в кожному такому шматочку роблю щось, що триватиме до безкінечності», – додає Іван Марчук.

Збагнути митця не просто

Дослідників творчості визнаного митця в Україні не знайдеш. На думку мистецтвознавця й галериста Алли Маричевської, збагнути Івана Марчука зможе лише той, хто не полінується розмірковувати над кожним його полотном. «Вся його творчість медитативна. Його роботи статичні, в них фактично немає сюжетної експресії. Все в стані якогось очікування», – каже вона.

Виставка Івана Марчука в одній зі столичних галерей триватиме до 9 лютого. Окрім нових робіт, художник також експонуватиме кілька полотен зі своїх попередніх циклів.

Цікаво, що до кінця 80-х Івана Марчука не визнавали на Батьківщині й категорично відмовлялися приймати у члени Спілки художників України. Відзначили вже тоді, коли здобув славу закордоном. Художник переїхав працювати в Австралію, а згодом Канаду й США.

В Україну Іван Марчук повернувся лише у 2001 році. Через шість років потрапив до британського рейтингу «100 геніїв сучасності». У цьому переліку Іван Марчук – єдиний українець. Нині його картини можна знайти у різних куточках світу, а творчий доробок художника налічує тисячі робіт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG