Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина й Ізраїль – міжурядові консультації ще далекі від рутини


Канцлер Німеччини Анґела Меркель і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу у меморіальному музеї жертвам Голокосту в Берліні, 18 січня 2010 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу у меморіальному музеї жертвам Голокосту в Берліні, 18 січня 2010 року

Німеччина – Для Німеччини нинішній тиждень розпочався особливою подією – відбулися німецько-ізраїльскі міжурядові консультації на найвищому рівні. Вперше вони пройшли в Берліні.

Німецькі та ізраїльські міністри за одним робочим столом – можливо, це колись і стане рутиною, але зустріч у Берліні була ще від цього сильно віддалена. Через підвищені заходи безпеки всі під’їзди до відомства канцлера були заблоковані на відстані півкілометра. Побачити главу німецького уряду Анґелу Меркель та ізраїльського прем’єра Біньяміна Нетаньягу можна було тільки за спеціальними перепустками.

Єдиний пункт програми за межами відомства канцлера теж відбувся без залучення громадськості. Упродовж півгодини Меркель і Нетаньягу відвідували меморіальний комплекс жертвам Голокосту, розташований у самому серці німецької столиці, поблизу Бранденбурзьких воріт. Берлінцям, у кого вікна виходять на пам’ятник, цього дня не дозволяли навіть провітрювати кімнату.

«Історичний момент»

Під час прес-конференції Нетаньягу не став приховувати свого зворушення, викликаного перебуванням у Берліні. «Повернутися сюди як прем’єр-міністр через 65 років після Голокосту – це історичний момент», – сказав Нетаньягу. Меркель, у свою чергу, наголосила на історичній відповідальності її країни. І ще один нюанс, який свідчить про особливості відносин: Німеччина проводить регулярні міжурядові консультації ще з п’ятьма іншими країнами, Ізраїль – лише з Німеччиною.

У центрі переговорів перебували питання встановлення миру на Близькому Сході та суперечка навколо атомної програми Ірану. Нетаньягу виступив із вимогою не лише говорити про мирні переговори, а й нарешті їх розпочати.

Тегерану пригрозили санкціями


Німеччина, за словами канцлера, має елементарний інтерес у пожвавленні мирного процесу. Таку заяву Меркель поєднала й з обережною критикою на адресу Ізраїлю в зв’язку з будівництвом єврейських поселень на палестинських територіях. «Що стосується зупинки будівництва поселень, то мені хотілося б очікувати від Ізраїля більшого. Але водночас ми визнаємо, що Ізраїль уже зробив важливі кроки, і тепер необхідно зробити все, щоб розпочався мирний процес», – сказала Меркель.

Порушивши питання суперечки навколо атомної програми Ірану, канцлер Німеччини заявила про готовність її уряду підтримати подальші санкції проти Тегерана, якщо іранське керівництво не погоджуватиметься на співпрацю. Ізраїль, мабуть, більше від інших побоюється, що Іран під прикриттям використання атомної енерегії в мирних цілях працює над створенням власної атомної бомби. Нетаньягу закликав негайно вдатися до жорсткіших санкцій проти Тегерана. «Якщо не зараз, то коли?» – зауважив він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG