Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз хоче обміну інформацією з «податковими раями»


Брюссель – Сьогодні на зустрічі міністрів фінансів країн Євросоюзу йшлося про подальші кроки в боротьбі проти європейських «податкових оаз». Країни із пом’якшеним податковим режимом, такі як Монако, Ліхтенштейн чи Андорра, мають тісніше співпрацювати з Європейським Союзом. Мова йде про надання інформації про іноземні капітали, які, уникнувши оподаткування, опиняються на банківських рахунках клієнтів з усієї Європи.

Минулорічна криза спровокувала, так би мовити, «хрестовий похід» на «податкові оази». Підприємства, потрапивши у скруту через кризовий коловорот, або скорочують виробництва, або вивозять свої заводи та фабрики у країни, де можна працювати з меншими витратами. Скажімо, до Китаю чи Індонезії.

А от щодо заможних фізичних осіб, чимала їх кількість і з держав ЄС, і, скажімо, з Росії чи України, намагаються вивозити свої гроші туди, де закони дозволяють платити менші податки. Монако, Ліхтенштейн, Андорра чи Сан-Марино – відомі та популярні «податкові оази». З огляду на великі втрати, що обчислюються десятками та сотнями мільярдів євро, країни Євросоюзу об’єднують зусилля, аби врегулювати ці, так би мовити, «втечі фінансів» до банків офшорних зон континенту.

«Втеча від податків – це не тільки фінанси, а й мораль та політика»

У вівторок на зустрічі європейські міністри знову дискутували про те, як взяти під контроль та унеможливити шахраювання у податковій системі.

«Вивезення чи уникнення від сплати податків, а також шахраювання (у цій сфері) – це більше, ніж фінансова справа, – каже єврокомісар із питань податків та митниць Ласло Ковач. – Особливо на тлі нинішньої кризи. Це ще й моральна та політична справа. Міністри фінансів сьогодні сконцентровані на політичному боці цих порушень. Йдеться про угоди щодо боротьби із шахраюванням між ЄС, Ліхтенштейном та іншими чотирма країнами. Іншою важливою справою є перехідний період, до автоматичного обміну інформацією із Люксембургом у рамках (нещодавно ухваленої) Директиви щодо збереження оподаткування».

Аби максимально зменшити можливість зловживань у податковій сфері, Євросоюз вже протягом тривалого часу веде переговори із Швейцарією, Андоррою, Ліхтенштейном, Сан-Марино та Князівством Монако. Об’єднана Європа закликає ці держави надати гарантії мінімальних ставок оподаткувань та ділитися інформацією, аби відстежити транскордонні вклади.

Списки «чорний» та «сірий»

Попри це, деякі країни Євросоюзу також ведуть боротьбу з «офшорами», так би мовити, «окремим фронтом». Так, німецькі лідери отримали від Монако обіцянки надавати списки іноземних вкладників. Поряд із цим тривають пошуки компромісів щодо банківської таємниці у Ліхтенштейні.

За час кризи та посиленої уваги до системи фінансів на європейському континенті, і євроустанови, і структури, на кшталт Організації з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) склали списки – «чорний» та «сірий» – країн, котрі вважаються «податковими раями». Виключення із цих списків здійснюється у міру того, як держава співпрацює і надає інформацію щодо іноземних клієнтів.

Із «сірого» списку ОЕСР вже викреслили такі країни, як Австрія, Бельгія, Люксембург, а декілька місяців тому, й Швейцарію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG