Доступність посилання

ТОП новини

День автономії – свято не для всіх


Лідер «Російської єдністі» Сергій Аксьонов під час мітингу у Сімферополі, 20 січня 2009 року
Лідер «Російської єдністі» Сергій Аксьонов під час мітингу у Сімферополі, 20 січня 2009 року

Сімферополь – Сьогодні Крим відзначає 19-ту річницю проведення загальнокримського референдуму про відновлення на півострові автономії. З нагоди Дня Автономної Республіки Крим (АРК) її мешканців привітали Президент, керівники уряду і парламенту України, а також лідер опозиції. Разом з тим, низка проросійських організацій півострова провели публічні акції на підтримку «самостійності Криму».

20 січня 1991 року, ще за часів існування Радянського Союзу, монополії КПРС та всевладдя КДБ, понад 93 відсотки мешканців Кримської області і міста Севастополя висловилися за відновлення на півострові Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки (АРСР). Слід сказати, що нині День АРК хоч і є офіційним святом в Криму, але не вихідний. І для більшості кримчан це свято пройшло майже непомітно.

Напередодні керівництво автономії провело урочисте засідання, на якому кілька десятків кримчан отримали державні і республіканські нагороди. А сьогодні рух «Російська єдність» спершу провів демонстрацію, в якій взяли участь до тисячі проросійських активістів, а потім спільно з партією «Союз» – мітинг на підтримку розширення повноважень Кримської автономії.

Опудало з «Поправки Зайця»
Під стіни Верховної Ради Криму на заклик цих двох політичних сил прийшло близько півтори тисячі осіб. Проросійські демонстранти принесли великих розмірів прапор кримської автономії, а «союзівці» – виставили опудало з головою лялькового зайця і в шароварах кольорів державного прапора України. Таким чином вони протестували проти відомої поправки депутата Івана Зайця в Конституції Криму, яка надає пріоритет українському законодавству.

Для чого повноваження без етнополітичного консенсусу?


Крім вимоги про скасування згаданої поправки, учасники мітингу закликали офіційний Київ надати більше самостійності Криму. За словами лідера руху «Російська єдність» Сергія Аксьонова, автономія насамперед потребує економічної самостійності, що дасть змогу власними силами забезпечити кримчанам гідне життя. Учасники мітингу також закликали кримську владу оголосити День АРК вихідним, а центральний сімферопольський майдан імені Леніна перейменувати – в імені Республіки.

Під час мітингу
У 1991 році кримські татари на заклик Організації кримськотатарського національного руху, яку тоді очолював Мустафа Джемілєв, бойкотували всекримський референдум і довго не визнавали такого роду автономії. Тоді головним аргументом було те, що не всі репатріанти повернулися з місць депортації.

Крім того нова автономія зовсім не відновлювала права кримськотатарського народу, не гарантувала розвиток кримськотатарської мови, культури, освіти. Усі ці роки репатріанти домагалися наповнення АРК кримськотатарським змістом.

Сьогодні в інтерв’ю Радіо Свобода перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров сказав, що усі розмови про розширення повноважень автономної республіки передчасні, поки не буде знайдений консенсус всередині Криму стосовно низки важливих питань. Серед тих, які він перелічив, найголовніше – про право кримськотатарського народу на самовизначення і власну державність у вигляді національної автономії в складі України.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG