Доступність посилання

ТОП новини

Різдвяний цикл свят завершився, а політичний присмак залишився


Водохреща у Львові
Водохреща у Львові

Львів – Празником Господнього Богоявлення у християн, за юліанським календарем, завершився різдвяний цикл свят. Відтак закінчився час колядок, щедрівок, різдвяних вертепів і ярмарків.

Як співається у відомій коляді, а той перший празник – Рождество Христове, а той другий празник – Святого Василя, а той третій празник – Свято Водохреща.

Упродовж майже трьох січневих тижнів християни переживали містерію Різдва: родинну вечерю на Святвечір, урочисті Богослужіння у храмах, чарівний світ колядок і щедрівок, прикрашали ялинки і шопки, ходили колядувати з вертепом.

Йорданська вода очищує душу і тіло

Цей час супроводжувався й політичними пристрастями. З огляду на заполітизованість українців, кутя була з присмаком політики, очиститись від якого можна було хіба на Водохреще. А це третє велике свято різдвяного циклу, як ще кажуть, Коляд.

Згідно з Біблійними переказами, коли Ісус Христос був охрещений святим Іваном Хрестителем, на нього зійшов Святий Дух у вигляді голуба.

На Йордан в усіх християнських храмах освячували воду, як символ очищення від гріхів і злих думок. Вважають, що саме водохрещенська вода не псується, і її можна зберігати увесь рік.

Від давніх часів Йорданська вода вважається великою святістю, їй приписують чудодійну силу, зазначає священик Ярослав Дуда.

«Йорданська вода є освячена, – каже він. – Молитви, які ми проносимо, Благодать Духа Святого на цю воду, збираємо сили Божественні, і той, хто приймає з вірою, то вода тоді є ще й цілющою, оздоровляє і душу, і тіло християнина».

Спершу віддається шана Богові


За словами священика, у час різдвяних свят важливо, щоб християни переживали глибинний зміст празника. Тому так важливо приходити на церковні відправи, які у час Різдва є особливі і радісні, а це Вечірня, Свята Різдвяна Літургія, під час якої виконуються колядки і це ще більше додає урочистості Богослужінню.

«Кожен святкує по-різному, але в Галичині люди спершу йдуть до церкви. Людина має закладено те, що спершу потрібно віддати честь Богові і тоді йти святкувати», – наголошує отець Ярослав Дуда.

На Різдво один одному люди бажають не лише веселих свят, але й здоровими дочекати до наступних. Власне, після Йордану традиційно розпочинається весільний сезон, який триває до Великоднього посту, до 15 лютого.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG