Доступність посилання

ТОП новини

Економічної свободи за останній рік в Україні суттєво поменшало


Прага – Згідно зі спільним дослідженням американської дослідницької організації «Heritage Foundation» та газети «Wall Street Journal», рівень економічної свободи в Україні різко впав. Із 152-го місця минулого року Україна опустилася на 162-ге зі 179-ти, котрі увійшли до дослідження. Найбільше економічних свобод у Гонконзі, найменше – у Північній Кореї.

Найвищий рівень економічної свободи, як і в минулі 15 років, має Гонконг. На почесних другому і третьому місцях – Сінгапур та Австралія. До першої десятки також увійшли Нова Зеландія, Ірландія, Швейцарія, Канада, Сполучені Штати, Данія і Чилі.

А що ж Україна? Згідно з дослідженням, вона опустилася аж на 162 місце у світі. Гірші справи, зокрема, в Гвінеї-Бісау, Ірані, Соломонових Островах. За рівнем економічної свободи в Європі Україну визнали найгіршою: зі 43 країн вона остання.

Із 2005 року рейтинг свободи України постійно погіршувався, і тепер вона належить до країн із досить проблематичним режимом економіки. Україна суттєво відстає від окремих країн, які починали зі значно гірших позицій, наприклад, Грузії, яка є на дуже високому – 26-му місці – у світовому рейтингу і 14-та – в Європі. Сусідня Росія також поліпшила свій показник, хоча й скромніше: із 146-го місця вона піднялася на 143-тє в загальному списку.

В Україні, на відміну від інших країн континенту, все ще погані умови для підприємництва, а також висока корупція. Тут погано просувається приватизація, все ще незначними є закордонні інвестиції. Важкими і неефективними в Україні є основи регулювання і правові рамки, багато бюрократії, а судова влада є недостатньо незалежною.

Зокрема, дуже непросто вести бізнес в Україні. Щоб, приміром, розпочати якусь підприємницьку діяльність, потрібно 27 днів, що майже вдвічі більше, ніж у країнах із більшим рівнем свободи. І така показова цифра: для того, щоб отримати дозвіл на будівництво, в Україні потрібно аж 476 днів і півтори тисячі доларів. У державах із найвищим рівнем свободи – відповідно 157 днів і 56 доларів. Всі інші показники в Україні – також на порядки гірші, ніж у тих країнах, які мають високий рівень економічної свободи. Приміром, дуже багато часу і грошей потребує процес набуття статусу банкрутства в Україні.

Причиною багатьох проблем, невиконаних обіцянок щодо запровадження економічних реформ, боротьби з корупцією автори звіту називають політичну боротьбу між Президентом Віктором Ющенком і Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

«Цей індекс є показовішим для політиків» – експерт

Прокоментувати цьогорічне спільне дослідження американської дослідницької організації «Heritage Foundation» та газети «Wall Street Journal» ми попросили Владислава Перевишка, начальника аналітичного департаменту київської компанії «Ренесанс девелопмент». Нинішній індекс, за його словами, «показовіший для політиків, враховуючи те, що він був вирахуваний перед виборами. А вибори – це завжди певний нестабільний фактор».

Експерт не вважає, що всі ці негативні показники будуть якось серйозно впливати на подальшу економічну ситуацію в Україні. Інвесторів, зокрема, значно більше цікавить інше. На думку Перевишка, «найбільше впливатимуть на інвесторів вибори, а друге – це борги України».

І ще таке зауваження експерта: «По суті, індекс означає, що в нас проблема з конкуренцією. Так, це погано, але у нас завжди так було з конкуренцією й захистом бізнесу».

Втім, згідно з дослідженням американців щодо економічної свободи у світі, в Україні не все так погано. Зокрема, автори вказують на те, що Україна здійснила деякі суттєві структурні реформи, що посилило її економічну базу і сприяло щорічному 5-відсотковому ростові. Україні серйозно допомагає членство у Світовій організації торгівлі після 14-річного процесу вступу.

Втім, ці та інші плюси не такі вже й суттєві на тлі тотальної корупції в Україні. Слово «корупція» в найновішому дослідженні чи не найчастіше уживане. Корупція в Україні – всюди, зазначають автори звіту. За цим ганебним показником Україна зі 179 країн, що увійшли до дослідження, – 134-та в світі.
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG