Доступність посилання

ТОП новини

Президент Медведєв створив новий Північно-Кавказький федеральний округ


Прага – Російський президент Дмитро Медведєв підписав у вівторок указ про створення нового адміністративного району, який включає сім областей Північного Кавказу, і призначив Олександра Хлопоніна, колишнього красноярського губернатора, керівником нового Північно – Кавказького федерального округу. Комуністи Росії в Думі вже назвали це загостренням протистояння між Медведєвим і Путіним «з метою обмежити амбіції деяких кавказьких лідерів».

Це вже восьмий федеральний округ у Росії, створений шляхом розподілу Південного округу. Центром його буде курортний П’ятигорськ. Сюди входять Дагестан, Інгушетія, Кабардино-Балкарія , Карачаєво-Черкесія, Північна Осетія, Чечня і Ставропольський край. Адигея, анклав у межах Краснодарського краю, і Калмикія залишаються в межах Південного округу.

Медведєв призначив главою нового округу, з посадою віце-прем’єра уряду, колишнього 45-річного губернатора Красноярська Олександра Хлопоніна. Президент уже зобов’язав Хлопоніна зосередитися на економічних проблемах нового округу і повідомляти безпосередньо Медведєва про кадрові переміщення, громадський порядок і безпеку. Деякі спостерігачі здивувалися, чому Медведєв не призначив главою нового регіону когось із сильних особистостей – чи Рамзана Кадирова з Чечні, чи ж колишнього міністра оброни Сергія Іванова. Хоча це, як відомо, люди Володимира Путіна, а Хлопонін є чистим господарником.

Комуністи вже назвали цей крок Медведєва результатом протистояння з прем’єром Путіним

Представник комуністів у Думі Анатолій Локоть заявив, що створення президентом нового федерального округу є суб’єктивним рішенням і означає не лише ігнорування важливості району, де часто стріляють, не лише непрофесійне призначення Хлопоніна, який з «іншої економіки», але й свідчить про протистояння адміністрації президента й уряду Російської Федерації, має на меті з боку Медведєва – «обмежити амбіції деяких кавказьких лідерів».

Політичний коментатор з Москви Зайнді Чатаєв наголосив для Радіо Свобода, що створення нового округу, за словами Медведєва, викликане необхідністю стеження за терористами в регіоні, їхнього знищення та здатності керувати цим: «У даний час лідери Північного Кавказу не мають фактично ніякої відповідальності перед суспільством, перед місцевим населенням».

Інший московський експерт, Володимир Прибиловський, вважає, що Хлопонін – якраз один з кращих російських адміністраторів: «З усіх наших губернаторів можна виділити приблизно 10, як людей з беззаперечним адміністративним та економічним талантом, без явних скандалів і корупції».

За твердженням Прибиловського, Хлопонін якраз із цієї «жменьки».

Судячи з перших реакцій кавказьких лідерів, їхнє ставлення до нововведення не однозначне. Так, Рамзан Кадиров вважає, що Олександр Хлопонін зосередиться, насамперед, на економічних проблемах нового регіону, але чеченський керівник боїться, що можуть виникнути проблеми з інвесторами.

Також серед відвідувачів черкеських вебсайтів в російському Інтернеті вже пролунало чимало критики на призначення Хлопоніна, висловлена тривога, що Адигея, де адигейців лише 25 відсотків населення, була штучно відокремлена від черкеських регіонів, Кабардино-Балкарії та Карачаєво-Черкесії. Лідери черкеських громад ще не коментували цієї адміністративної реформи в гарячому регіоні Росії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG