Доступність посилання

ТОП новини

Росія не посилюватиме Балтфлот у відповідь на розміщення ракет США в Польщі


Жодних змін бойового та чисельного складу Балтійського флоту у зв’язку з розміщенням в Польщі американських ракет «Патріот» не планується. Про це заявило Міністерство оборони Росії, відкинувши повідомлення низки ЗМІ.

Вчора міністр національної оборони Польщі підтвердив, що американські ракети «Патріот» класу «земля – повітря» будуть розташовані в Польщі не на околицях Варшави, як припускали спершу, а біля балтійського узбережжя, приблизно за 100 кілометрів від кордону Калінінградської області Росії.

Як заявив Боґдан Кліх, вибір місцевості біля містечка Моронґ не має жодного стратегічного підґрунтя. За його словами, саме там, на території колишньої військової частини, виявилася найкраща інфраструктура для американських ракет.
Ракети «Патріот» є засобом протиповітряної оборони і водночас оборони проти ракет малої і середньої далекосяжності.

Розташування їх у Польщі для посилення протиповітряної оборони країни було умовою Варшави до Вашингтона, за якої в Польщі мали розташувати базу протиракет планованої раніше американської системи протиракетної оборони в Європі, спрямованої проти можливого ракетного нападу з Ірану чи Північної Кореї.

Після приходу до влади у США президента Барака Обами ці плани замінили на інші, що мають стати ефективнішими. Замість бази протиракет у Польщі й радарної установки в Чехії, які ще не були розроблені до кінця, Європу і США мають захищати від імовірних іранських ракет уже наявні на озброєнні мобільні системи протиракетної оборони.

За новими планами, такі ракети розташуються на військових кораблях США, що патрулюватимуть у Європі, а до 2015 року їхні наземні версії мають розмістити і в Польщі та Чехії.

При цьому плани надати Польщі ракети «Патріот» для її оборони не скасували.
XS
SM
MD
LG