Доступність посилання

ТОП новини

«Сканувати чи не сканувати»: США хоче, щоб європейці обладнали свої аеропорти «апаратами, що роздягають»


Великобританія – Офіцер безпеки переглядає зображення тіла людини через сканер в аеропорту Манчестера, 7 січня 2010 року
Великобританія – Офіцер безпеки переглядає зображення тіла людини через сканер в аеропорту Манчестера, 7 січня 2010 року

Брюссель – Чи обладнувати летовища Європи новітніми антитерористичними сканерами пасажирів? Думки громадськості та політичних лідерів розділені, адже прилади, що дозволяють бачити людські тіла крізь одежу, частина європейців сприймає, як приниження людської гідності й честі. Переконувати міністрів 27 країн ЄС у необхідності цих засобів боротьби із терористами до Толедо прилетіла й американська міністр внутрішньої безпеки Джанет Наполітано.

Загалом лідери європейських правоохоронних та безпекових відомств не проти нових тілесних сканерів у своїх аеропортах, але за деяких умов. Зокрема, обов’язкового знищення зображень невдовзі після сканування пасажира.

Актуальність цих засобів безпеки, що були відкинуті євроустановами два роки тому, зросла після спроби терористичного підриву на рейсі «Амстердам – Детройт» наприкінці минулого року. Тоді молодий нігерієць зумів, попри контроль, проникнути з вибухівкою на борт літака. Нині сканери, що виявляють металеві та інші предмети, сховані під одягом, вже працюють у аеропортах Британії й Нідерландів. Тим часом лідери Іспанії, яка наразі головує в Євросоюзі, закликали до загальноєвропейських консультацій, щоб визначити спільну позицію співдружності щодо нових заходів проти загрози безпеці повітряного руху.

Проте позиції країн-членів ЄС дуже відрізняються. Якщо Лондон та Амстердам уже обладнали свої аеропорти, а Чехія висловилася щодо сканерів позитивно, то інші держави проявляють настороженість. Наприклад, Італія та Франція тільки мають намір тестувати це обладнання, а Німеччина поки що взагалі мовчить.

На летовищах США є 40 сканерів, а незабаром буде майже 500

Тим часом, Сполучені Штати вже давно практикують сканування пасажирів на своїх летовищах. Американський міністр внутрішньої безпеки Джанет Наполітано сьогодні прибула на неформальну зустріч європейських міністрів, щоб переконати їх у необхідності тілесних сканерів на всіх великих аеропортах Європи.

«Тілесні сканери – це один зі шляхів, один із інструментів, який країни можуть застосувати, – зазначає Джанет Наполітано. – У Сполучених Штатах ми встановлюємо чимраз більшу кільсть цього обладнання. На наших вітчизняних аеропортах вже є 40 таких сканерів, а упродовж цього й наступного років їх буде 450. Звичайно, безпека міжнародного повітряного руху не зосереджена тільки на сканерах. Вона базується на об'єднанні зусиль відповідальних націй, щоб «Аль-Каїда» не мала змоги здійснювати успішні терористичні атаки в літаках. Вони хочуть цього, а ми хочемо їм у цьому перешкодити».

Вимога американців уже знайшла підтримку серед деяких європейських чільників, зокрема координатора Євросоюзу в боротьбі з тероризмом Жіля де Кершове. Він пояснює, що немає необхідності систематично використовувати сканувальні апарати на всіх пасажирах та на кожному рейсі.

Сканування межує зі збоченнями?

«Ми можемо, – каже де Кершове, – на вибір сканувати окремі авіалінії або ж окрему частину людей. Рішення буде швидким, якщо це гарантуватиме недоторканність приватного життя та даних, а обладнання засвідчить ефективний захист».

Як передбачають європейські експерти, найскладніше ухвалити рішення щодо сканерів буде в Європарламенті. Чимало євродепутатів схильні думати, що використання обладнання, яке дає можливість бачити оголені тіла пасажирів, межує зі статевими збоченнями.

З іншого боку, звучать нарікання самих пасажирів. Витрати адміністрацій аеропортів на апарати, кожен з яких коштує 120 тисяч євро, можуть позначитися на їхніх кишенях. Адже разом із рівнем безпеки, обов’язково зростуть і податкові збори за послуги аеропортів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG