Доступність посилання

ТОП новини

Британія: екс-міністр закордонних справ дав свідчення щодо війни в Іраку


Джек Стро перед слуханнями у суді, Лондон, 21 січня 2009 року
Джек Стро перед слуханнями у суді, Лондон, 21 січня 2009 року

Прага – Колишній міністр закордонних справ Великої Британії Джак Стро, який нині обіймає посаду міністра юстиції, сказав незалежній комісії із розслідування щодо війни в Іраку, що зміна режиму в тій країні не була метою британського уряду, коли він ухвалював рішення підтримати американське вторгнення до Іраку 2003 року. Стро висловив глибокий жаль щодо численних жертв конфлікту, але виступив на захист ухваленого тоді рішення.

Джак Стро сказав комісії з розслідування війни в Іраку, що за обставин, які склалися 2003 року, рішення приєднатися до міжнародної коаліції було найкраще з можливих. Воно ухвалювалося на підставі доказів, що були тоді наявними. Ці докази переконливо доводили, начебто Ірак мав зброю масового знищення.

Перед своєю появою перед членами комісії, яку очолює колишній високопоставлений державний службовець Джон Чиклот, Джак Стро оприлюднив досить довгу письмову заяву для комісії. У ній мовиться, що рішення розпочати війну перед лицем масових антивоєнних протестів було одним із найскладніших у його політичній кар’єрі. Він визнав, що неспроможність знайти зброю масового знищення в Іраку після повалення режиму Саддама Хусейна серйозно підірвала громадську довіру.

У заяві Стро, зокрема, сказано: «Найважливіше у цьому те, що було втрачено стільки життів – наших вояків та цивільних, інших членів коаліції, і багатьох тисяч іракців. Мені глибоко жаль із цього приводу».

Розслідування, пов’язані з війною в Іраку, в Британії були й раніше. Зокрема, вивчалося так зване іракське розвідувальне досьє, яке уряд Тоні Блера використав, аби переконати парламент у необхідності підтримати війну. В тому досьє були начебто докази наявності у Саддама Хусейна зброї масового знищення. Тоді у Британії широко кружляли здогадки, що досьє було спеціально укладено так, аби ті докази виглядали більш переконливими, ніж були насправді.

Прем’єр Ґордон Браун теж дасть свідчення

Нинішнє розслідування призначив прем’єр-міністр Ґордон Браун торік, аби Британія могла засвоїти уроки цього конфлікту, особливо після виведення британських військ із Іраку. Лейбористська партія мала серйозну кризу торік, і подейкують, що призначення розслідування було часткою компромісу Брауна з партійною опозицією, яка дозволила йому залишитися при владі.

Сам Браун теж дасть свідчення незалежній комісії. Він був міністром фінансів, коли починався конфлікт в Іраку і був свідком тих подій. Але його поява перед комісією очікується не раніше наступних парламентських виборів, котрі найімовірніше відбудуться 6 травня. Очікується, що опозиційна Консервативна партія виграє вибори, тож Браун найімовірніше даватиме свідчення вже у статусі колишнього прем’єра. А колишній прем’єр Тоні Блер, що очолював уряд на початку війни, дасть свідчення у наступний понеділок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG