Доступність посилання

ТОП новини

Чи надали популярності кандидатам проросійські гасла? Що засвідчила «електоральна географія»? (Огляд преси)


Київ – Перший тур президентських виборів дав кількісні результати, підтверджуючи той факт, що ніяких регіональних розколів в Україні немає і не було. Як стверджує газета «День», виборці інтуїтивно відчувають, що це дорога до катастрофи. Відтак, спроба деяких політиків використовувати т.зв. проросійські настрої призвела до повного фіаско. Як приклад, газета наводить гасла Володимира Литвина, в яких він закликав до гарних відносин із сусідами. Хоча навряд чи хто хотів би сваритися з ними. Тож ломитися у відчинені двері завжди безперспективно, а в політиці навіть небезпечно, зазначає видання. Нова лінія розділення пройшла не за регіональною, а за політичною ознакою – між старими й новими політиками. Однак існує небезпека, що ті, кого в політиці вважають новими, на перевірку виявляються старими. Докладніше про це йдеться в статті «Ефект «наднових».

Іншої думки щодо регіональних відмінностей дотримується дописувач газети «Україна молода». Він стверджує, що українці на цьогорічних виборах знову проголосували за політичний поділ України за географічною ознакою. На думку журналіста, «електоральна географія» на виборах-2010 засвідчила: українці хочуть нових облич у політиці й шукають тих, хто «об'єднає» Схід і Захід. Але поки що вони до цього не готові. Заголовок статті «Два кольори мої» – уже не хіт. Потрібен третій відтінок».

Кількість екзит-полів у другому турі суттєво скоротиться, інформує газета «Діло». Деякі соціологічні компанії вже відмовилися від проведення опитування, ще кілька – визначаються. Причина відмови – відсутність коштів та недоцільне дублювання.

Чи розпустить наступний глава держави Верховну Раду, чи знайде з нею спільну мову? Це питання, як наголошує газета «Вечірні вісті», цікаве не лише депутатам, бо в ньому закладена ще одна дилема. А саме: чи настане спокій в українському суспільстві, чи обрання гаранта стане лише черговим етапом великої політичної війни. Прогнози видання друкує в матеріалі «Рада біля переправи».

У 2010 році «Укрзалізниця» планує знову підвищити ціни на квитки – щонайменше на величину інфляції. У вигляді компенсації залізничники обіцяють приєднати нові вагони і надати додаткові послуги. Про них докладніше розповідає газета «Сегодня».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG