Доступність посилання

ТОП новини

Литва може вимагати від Росії компенсації жертвам вільнюських подій у січні 1991 року


Рига – Сейм Литви ухвалив постанову, в якій вимагається від Росії як правонаступниці СРСР виплатити компенсації сім’ям загиблих і поранених під час розгону акції прихильників незалежності Литви у 1991 році у Вільнюсі. Сейм зобов’язав уряд офіційно звернутися до російської влади і вирішити питання до січня 2011 року, коли буде відзначатися 20-річниця трагічних подій.

На початку січня 1991 року був проголошений Акт про відтворення Литовської держави. У країні проходили масові несанкціоновані мітинги на підтримку цього рішення. У відповідь Кремль направив до Литви загони бійців спеціальних підрозділів та частини повітрянодесантних військ.

13 січня вони почали штурм телевежі у Вільнюсі, щоб зупинити її непідконтрольні радянській владі передачі. У результаті загинули 14 чоловік, іще 600 були поранені.

Незважаючи на те, що військовим вдалося захопити телевежу та Литовське радіо і телебачення, вони не зважилися штурмувати будинок Верховної ради, який обороняли тисячі людей.

На згадку про ці трагічні події у Литві щорічно відзначають День захисників свободи.

І співчуття, і матеріальне відшкодування

У зв’язку зі здійсненою Збройними силами СРСР агресією проти незалежної Литовської держави та її жителів Сейм Литви вирішив, що необхідно вимагати компенсації.

Документом, який підтверджує постанову, парламентарі вважають Договір про основи міждержавних відносин від 29 липня 1991 року, в якому Росія визнала суверенітет Литви з 11 березня 1990 року.

Ідея ухвалення постанови «Про компенсацію сім’ям загиблих та поранених 13 січня 1991 року» належить депутатові від партії «Союз Вітчизни – Християнські демократи Литви» Рітасові Купчінскісу.

«Добре, якщо б було співчуття з боку Російської Федерації, оскільки вона є правонаступницею Радянського Союзу, – а також, безумовно, і компенсації для тих родин, які втратили тоді своїх близьких», – заявив Рітас Купчінскіс.

Постанова ускладнить відносини з Росією

За проект постанови проголосували 65 депутатів Сейму Литви зі 140, один утримався. Натомість депутати, не згодні з ухваленим документом, вважають, що ця постанова внесе зайву напруженість у литовсько-російські відносини.

Представник фракції соціал-демократів у Сеймі Литви Юстінас Каросас каже: «Коли усе зводиться до матеріальної компенсації, щось втрачається. Свята справа стає простою. Не думаю, що буде користь, а шкода буде. Тому що знову будемо подразнювати сусідню державу, знаючи, що вона дуже чутливо реагує на подібні пропозиції. Тому нашим відносинам це не надасть великого позитиву».

Литва також вимагає від Росії як правонаступниці СРСР відшкодування збитків від окупації у розмірі 28 мільярдів доларів США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG