Доступність посилання

ТОП новини

Сербська православна церква має нового поміркованого патріарха


Новообраний патріарх Сербської православної церкви Іриней
Новообраний патріарх Сербської православної церкви Іриней

Белград – У Сербії в п’ятницю обрали нового патріарха Сербської православної церкви. Ним став єпископ Іриней із міста Ниш, що в східній Сербії. Його обрали вже на першому ж засіданні Собору – жеребкуванням із-поміж трьох кандидатів.

Згідно зі Статутом Сербської православної церкви, патріарха обирають так званим «апостольським жеребкуванням». Спершу обрали трьох кандидатів. Ними стали єпископи, котрі набрали понад половину голосів учасників Собору: митрополит Чорногорський Амфилохій та двоє Іринеїв, єпископи Нового Сада й Ниша. Папірці з їхніми іменами поклали до окремих конвертів. Архімандрит Ґаврило, один із найстарших сербських монахів, помолився – й витягнув конверт із іменем владики Іринея Нишського. Пояснюють, що його рукою керував Святий Дух.

Незважаючи на це, в перших коментарях можна почути, що між кандидатами не було жодного з-поміж консервативних ультранаціоналістичних єпископів з Боснії і Герцеговини. Белградська влада доклала чимало зусиль, щоб подолати так зване «боснійське лобі» в церковній ієрархії.

Інтронізація має відбутися вже в суботу в соборі Святого Сави в Белграді. Попередній патріарх Павло два роки перебував у лікарні, а помер у листопаді. Отож необхідно щоб новий патріарх якомога швидше розпочав виконувати свої обов’язки.

Перше враження таке, що всі в Сербії вдоволені через те, що церкву не очолив хтось із екстремістів. Новообраний патріарх Іриней Ґаврилович належить до традиціоналістів. Однак його не ототожнюють із консерваторами. Він поміркований ієрарх, побожна й толерантна людина. В час війн у колишній Югославії він не робив політичних заяв й ніколи не виступав на підтримку шовіністичного режиму Слободана Милошевича.

Не став несподіванкою й похилий вік нового патріарха, якому 79 років. Його попередникові також було під 80 років, коли його інтронізували, а помер Павло в листопаді минулого року в віці 95 років.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG