Доступність посилання

ТОП новини

Нова заява Усами бін Ладена?


Умар Фарук Абдулмуталлаб
Умар Фарук Абдулмуталлаб

Нью-Йорк – Усама бін Ладен, номінальний лідер міжнародної терористичної мережі «Аль-Каїда», оприлюднив заяву, в якій він бере на себе відповідальність за невдалу спробу знищити американський авіалайнер 25 грудня минулого року у небі над Детройтом.

Заяву нібито бін Ладена у Сполучених Штатах сприйняли доволі спокійно. У Білому домі радник президента Дейвід Аксельрод, даючи інтерв’ю телемережі новин CNN, зауважив, що твердження бін Ладена «містить старе заяложене виправдання масового вбивства невинних людей».

У своїй заяві «терорист номер один» називає «мужнім подвигом» спробу нігерійця Умара Фарука Абдулмуталлаба підірвати авіалайнер з пасажирами і погрожує Америці новими терактами: «Наші напади на вас триватимуть доти, поки ви будете підтримувати Ізраїль».

Між тим, високопоставлений, але неназваний представник розвідслужб сказав у Вашингтоні в інтерв’ю нью-йоркській радіостанції WOR, що «нема жодних доказів» на те, що бін Ладен взагалі мав якесь відношення до підготовки й планування теракту у небі над Детройтом. Сам Абдулмуталлаб визнав на допиті, що тренували його у єменській філії «Аль-Каїди», а не в Афганістані, де сидить бін Ладен.

Де ж Усама бін Ладен?

Принагідно репортери запитують: чому бін Ладена досі не можуть схопити? І де взагалі його шукають? Розвідка стверджує, що шукають бін Ладена на афгансько-пакистанському кордоні у важкодоступній гірській місцевості. Вважають, що він там переховується в одній з гірських печер в оточенні нечисленного загону прихильників і дружньо наставлених вояків руху Талібан.

Інше питання – чи від бін Ладена досі що-небудь конкретно залежить у світовому ісламістському джихаді? Багато хто з аналітиків сумнівається, чи може бін Ладен практично здійснювати контроль над різноманітними терористичними угрупованнями у низці країн.

Роган Гунаратна, відомий дослідник джихаду, розглядає заяву бін Ладена як спробу довести зовнішньому світові свою стару позицію керівника й натхненника міжнародного джихаду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG