Доступність посилання

ТОП новини

Крим політично визначається до другого туру виборів Президента


Голосування під час першого туру, 17 січня, на одній із дільниць в кримськотатарському селищі Кам'янка на околиці Сімферополя
Голосування під час першого туру, 17 січня, на одній із дільниць в кримськотатарському селищі Кам'янка на околиці Сімферополя

Сімферополь – Кримські політичні сили визначаються з підтримкою кандидатів на Президента України. У вихідні своє позачергове засідання провів Меджліс кримськотатарського народу, який закликав своїх співвітчизників під час другого туру голосування на президентських виборах підтримати Юлію Тимошенко. Водночас, глава севастопольської міської державної адміністрації Сергій Куницин і лідери прокремлівського об’єднання «Російська єдність» зробили ставку на кандидата Віктора Януковича. Їхні заяви теж обговорюють кримські мас-медіа.

У зверненні Меджлісу мовиться, що, активно вивчивши програми кандидатів та їхню попередню діяльність, члени цього представницького органу кримськотатарського народу ухвалили рішення про підтримку саме Юлії Тимошенко. Меджліс закликав кримських татар продемонструвати в другому турі виборів «максимальну активність і зробити особистий вклад у забезпечення демократичної розбудови України та створення умов для дотримання прав народів і прав людини».

Цьому рішенню передувала ухвала загальнонаціонального з’їзду – Курултаю кримськотатарського народу про підтримку на виборах демократів-євроатлантистів. А незадовго до Курултаю, що відбувся на початку грудня минулого року, лідер кримських татар Мустафа Джемілєв мав спеціальну зустріч із Юлею Тимошенко. Пані прем’єр-міністр зробила голові Меджлісу низку пропозицій щодо соціально-економічної допомоги і політичної підтримки прагнень кримських татар про реабілітацію та облаштування у Криму.

За даними експертів, переважна більшість кримських татар, які брали участь у першому турі голосування 17 січня, підтримали Юлію Тимошенко, але також багато голосували за Сергія Тігіпка, Віктора Ющенка, Арсенія Яценюка та Анатолія Гриценка. В інтерв’ю Радіо Свобода низка кримських аналітиків припустили, що організаційні зусилля центрального Меджлісу і широкої мережі регіональних меджлісів можуть додати Юлії Тимошенко ще від 50 до 70 тисяч кримськотатарських голосів.

Один з лідерів Меджлісу Рефат Чубаров у розмові з кореспондентом Радіо Свобода погодився з цими цифрами і сказав, що альтернативи Юлії Тимошенко у її протистоянні з Віктором Януковичем немає. За його словами, кримські татари не пробачать регіоналам напад правоохоронців на репатріантів на Ай-Петрі у грудні 2007 року, коли міліцією керував нинішній керівник кримського штабу Віктора Януковича Анатолій Могильов, а також – відмову сімферопольського мера-регіонала Геннадія Бабенка дати дозвіл на спорудження у Сімферополі Соборної мечеті.

Хто допоможе Віктору Януковичу?

Водночас, глава міськдержадміністрації Севастополя Сергій Куницин, який був призначений Президентом Віктором Ющенком публічно підтримав кандидатуру Віктора Януковича. Це викликало обурення місцевих регіоналів, які раніше гучно звинувачували мера у корупції. Втім, від підтримки висуванця Віктора Ющенка Віктор Янукович не відмовився.

На підтримку останнього також виступили і лідери радикального прокремлівського руху «Російська єдність» Сергій Цеков і Сергій Аксьонов, які раніше різко критикували регіоналів та їхнього лідера. Експерти припускають, що попри низьку популярність Сергія Куницина у Севастополі, мін може бути корисним Віктору Януковичу, бо володіє значним адміністративним ресурсом.

Разом з тим «Російська єдність» жорстко конфліктує з місцевими регіоналами, тож останні навряд чи допустять «професійних росіян» до активної участі у виборчій кампанії. Експерти припускають, що на заключному її етапі прихильники Віктора Януковича більше розраховуватимуть на той же адмінресурс, яким Партія регіонів володіє в автономії.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG