Доступність посилання

ТОП новини

Захід сумнівається у доцільності продажу новітніх військових технологій Росії


Прага – Країни Балтії, Польща та низка інших європейських держав із тривогою реагують на спроби Росії придбати на Заході високотехнологічні військові кораблі та іншу подібну військову техніку у Франції та інших європейських держав. І хоча експерти не вважають високим ступінь можливої воєнної загрози Росії, все ж речники країн Балтії, Грузії відчувають загрозу Москви, особливо, після вторгнення російських військ на грузинську територію в серпні 2008 року. Перспектива продажу таких високих західних воєнних технологій Росії піддає солідарність НАТО серйозному випробовуванню.

За даними військових експертів, Росія вже висловила готовність закупити новітні воєнні технології в щонайменше шести європейських країн. Найбільше шуму й суперечок викликає вірогідна угода Росії з Францією щодо придбання Москвою французького корабля класу «Містраль», 200 метрів завдовжки, для тисячної команди і широкими технічними можливостями для самостійних операцій в морських просторах.

Експерт зі шведського науково-дослідницького Інституту проблем миру у світі Пол Голт сказав Радіо Свобода: «Французькі фахівці з Міністерства оборони змалювали «Містраль», як «швейцарський армійський ніж», котрий можна використовувати для різноманітних операцій. «Містраль», для прикладу, може нести на своєму борту гвинтокрили, наземні війська, госпіталі, біженців».

Франція на сьогодні має два таких кораблі. Свого часу вони їх використовували під час гуманітарної кризи в Лівані, коли звідти вивозили французьких громадян у 2006 році. Також «Містраль» був задіяний під час допомоги Бірмі після циклону Наґаріс у 2008 році.

Росія не приховує своїх войовничих планів

Москва заявляє устами свого морського головнокомандувача Володимира Висоцького, що кораблі класу «Містраль» під час війни 2008 року з Грузією дозволили б прискорити пересування російських сил із Севастополя із 26 годин до 40 хвилин. Це викликало особливо різкі протести Грузії щодо ймовірного придбання Москвою таких кораблів у Франції. Естонія а Латвія також звернулися до Франції з проханням не продавати такі кораблі Росії.

Хоча низка західних, зокрема, американських та британських експертів висловили думки, котрі заперечують те, що саме придбання Росією таких кораблів у Франції може створити безпосередню загрозу з боку Росії. І все ж британський експерт із питань міжнародної безпеки Джонатан Еял зазначає: «Є дуже серйозні дискусії в НАТО не лише з проблеми розширення альянсу, а й з приводу того, наскільки блок готовий захищати державний суверенітет його членів. Це частина дискусій саме в рамках обговорення нової стратегічної концепції НАТО».

На відміну країн Балтії і Польщі, Франція та Німеччина проти заборон на придбання Росією подібних новітніх технологій на Заході. Ці країни виступають за тісну співпрацю з Росією. В Парижі навіть мріють про те, що з допомогою Росії Євросоюз буде противагою США і їхній світовій гегемонії.

Наразі Німеччина тісніше співпрацює з Росією, що викликає заздрість у Франції.

Група американських сенаторів розділяє занепокоєння країн Балтії і Польщі, й тому звернулися до посла Франції в США з листом, у якому називають Росію «не надійним партнером». Хоча Білий дім не бажає зашкодити «перезавантаженню» стосунків із Москвою.

Американські експерти також виключають, що Росія має хоча б якесь бажання чи засоби для будь-якої агресії проти НАТО. Вони вважають, що Москва хоче вчитися у Заходу і зближуватися з ним, їй необхідні засоби модернізації відсталої економіки держави.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG