Доступність посилання

ТОП новини

За добу на Львівщині трапилось 12 пожеж у помешканнях


Львів – Сьогодні вночі у Львівські області мороз сягнув до мінус 25 градусів. У районах області при шпиталях і соціальних закладах працюють пункти, у яких люди можуть погрітись. Уже є кілька смертельних випадків від переохолодження як на Львівщині, так і Тернопільщині.

Така морозяна зима з сильними снігопадами, як пригадують люди, була взимку 1977 – 1978.

Найнижчу температуру синоптики зафіксували у ніч з 24 на 25 січня, температура сягнула мінус 32 градуси.

Сьогодні вдень у Львові прогнозують 16 градусів морозу. У п’яти районах області зачинили школи.

Більше 400 людей звернулись по допомогу до медиків

За даними міського управління охорони здоров’я, протягом двох днів у Львові шпиталізували шестеро людей з різними ступенями обмороження. Серед них була й неповнолітня дівчинка, яка довший час очікувала на маршрутку. Один чоловік помер від переохолодження, так і не прийшовши до свідомості у лікарні.

Загалом протягом трьох останніх діб до львівських травмпунктів звернулись по медичну допомогу більше 400 людей. 205 пацієнтів отримали травми на вулицях міста, які є дуже слизькі, а іншим потрапили у шпиталь від переохолодження. А від початку зими в області від переохолодження померли 6 людей.

У сусідній Тернопільській області, за даними обласного управління МНС, від переохолодження 2 людини померли, а 5 отримали травми. У зв’язку зі зниженням температури у Тернопільській області взагалі припинили навчання в більшості шкіл, окрім одного району і Тернополя, де тимчасово не навчаються діти початкових класів.

Через сильні морози люди вмикають на потужніший режим обігрівачі, газові плити, щоб обігріти помешкання. Лише протягом двох днів сім осіб потрапили у лікарні з отруєнням чадним газом. Окрім того зросло й число пожеж на Львівщині.

За словами речника обласного управління МНС Павла Василенка, за минулу добу в області трапилось 12 пожеж. 2 людей загинули, 2 травмовані і 6 осіб рятувальникам вдалося врятувати. Основна причина, несправність пічного опалення, димарів, порушення правил безпеки при користуванні печами.

На Львівщині діють спеціальні пункти для обігріву людей

Для прикладу, у сусідній Польщі, завжди у сильні морози на зупинках громадського транспорту встановлені ящики з вугіллям і кожен, хто гріється, підтримує тепло. Такий досвід у Львові не перейняли.

А ось у районах при шпиталях і соціальних закладах створили спеціальні пункти, де люди можуть погрітись. Тим часом патрульні служби міліції зобов’язані виявляти безпритульних і доставляти їх у ці пункти. Цими днями притулок для бездомних збільшив годину прийому громадян. Зараз у притулку перебуває близько 40 осіб. Одягу достатньо, кажуть працівники. Один раз на день людям дають гарячу їжу.

Медики наголошують, що протягом півгодини перебування на морозі судини звужуються і це стає причиною появи некрозу. Якщо уражені тканини і кістки, то їх ампутують. Чимало з тих, хто потрапив у шпиталь з переохолодженням, були у стані алкогольного сп’яніння, а тоді відчуття людини притупляється. Тому вживати напої з вмістом алкоголю і кофеїну у сильні морози лікарі не рекомендують.

Натомість радять носити вільне взуття і рукавиці. Якщо руки чи ноги перемерзли, то, прийшовши у тепле приміщення, їх потрібно загорнути у суху теплу тканину. Якщо протягом кількох годин оніміння не проходить, набрякають пальці і шкіра змінює колір, негайно потрібно звернутись по медичну допомогу.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG