Доступність посилання

ТОП новини

Кому вигідні твердження, що землетрус на Гаїті влаштували США?


Прага – Після нищівного землетрусу на Гаїті, який стався 12 січня, почали з’являтися повідомлення про те, що ця трагедія – результат випробування таємної американської зброї. Хто поширює таку недостовірну інформацію? Як з’ясувалося, найбільше стараються державні мас-медіа Венесуели, Росії та Ірану.

18 січня на вебсайті телебачення Венесуели ViVe з’явилось повідомлення з посиланням на Північний флот Росії про те, що жахливі події на Гаїті викликало випробування американської сейсмічної зброї. Щоб читач і глядач не сумнівався в «правдивості» цієї інформації, у телевізійному повідомленні мовилося, що американський флот стоїть також за землетрусом 9 січня в північному місті Еурека (Каліфорнія), який, на щастя, не викликав жертв.

Венесуельський телеканал повідомив, що нову сейсмічну зброю виготовляли і перевіряли для майбутнього використання проти Ірану.

Ланцюгова реакція... дезінформації

Після цього по телебаченню виступив президент Венесуели Уґо Чавес, щоб особисто повторити звинувачення на адресу Сполучених Штатів. За словами Чавеса, Вашингтон використовує землетрус на Гаїті як привід для окупації цієї карибської країни.

І практично одразу після цього кремлівський англомовний канал «Росія сьогодні» повідомив: «Венесуельський лідер Уґо Чавес знову звинуватив Сполучені Штати в руйнівному землетрусі на Гаїті. Він вважає, що за цим стоять Сполучені Штати. Іспанська газета «АВС» цитує слова Чавеса про те, що американський флот запустив зброю, яка здатна стимулювати сильний землетрус... Він додав, що цього разу це було лише тренування, а кінцева мета – руйнація і захоплення Ірану».

Одна суттєва деталь: на відміну від статті в іспанській «АВС», телеканал «Росія сьогодні» не згадує, що Північний флот Росії був, можливо, першоджерелом сенсації від Чавеса. Кремлівський канал «Росія сьогодні», висвітлюючи події на Гаїті, висунув різні антиамериканські звинувачення. Одне з них полягає в тому, що Вашингтон використовує тамтешню кризу для окупації країни. Власне, те ж саме напередодні заявив венесуельський президент.

Цю ж інформацію 23 січня повністю подає іранський сайт «Press-TV». Йдеться про те, що нібито американський генерал-лейтенант Кеy Кін, який зараз очолює військові сили з надання допомоги Гаїті, під час землетрусу уже був у цій країні, бо, мовляв, Вашингтон знав про жахливі втрати, які може спричинити нова зброя високої якості.

Російські військові спростовують заяви Чавеса, але...

У цьому вирі антиамериканської критики загубилося повідомлення агенції «Інтерфакс-Росія» за 20 січня. Російський Військово-морський флот називає твердження президента Венесуели Уґо Чавеса з посиланням на російських військових – «науковою фантастикою».

Співрозмовник агенції зазначив, що «кораблі Північного флоту Росії в північній Атлантиці здійснюють цілком інші завдання і не займаються дослідженням природних катаклізмів, до того ж пов’язаних із випробуванням зброї будь-якої країни».

Та ні іранські, ні венесуельські мас-медіа не поспішили повідомити про ці спростування. Та й навіщо? Адже історія про змову в такому випадку починає валитися, як картковий дім.
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG