Доступність посилання

ТОП новини

Перемога латвійських пенсіонерів


Рига – Латвійські пенсіонери відстояли своє право отримувати пенсію в повному розмірі. Вони оскаржили в Конституційному суді Латвії рішення уряду щодо зменшення з 1 липня минулого року пенсій за віком на 10 відсотків, а для працюючих пенсіонерів – на 70 відсотків. Вже з лютого цього року пенсіонери отримуватимуть пенсії у повному обсязі, а «відраховані» раніше кошти з їхніх пенсій будуть повернені.

Щоб отримати черговий транш МВФ влітку минулого року Латвії довелося скоротити витрати державного бюджету на 1 мільярд доларів. Для досягнення цієї мети латвійська влада пішла на ухвалення непопулярних рішень, зокрема були зменшені пенсії.

Експерти називають згадане рішення безпрецедентним. У пенсіонерів за віком «забрали» в середньому від 30 до 40 доларів. Що стосується працюючих пенсіонерів, то більшість із них звільнилися з роботи, щоб із пенсій не відраховували 70 відсотків коштів.

Латвійські пенсіонери вирішилися боротися – майже 9 тисяч громадян Латвії подали позов до Конституційного суду з вимогою визнати незаконним рішення влади про зменшення пенсій.

Суд задовольнив позов пенсіонерів. Голова Конституційного суду Латвії Гунарс Кутріс зазначає: «Конституційний суд постановив визнати, що закон про виплати державних пенсій із 2009 до 2012 року не відповідає 1-й та 109-й статтям Конституції Латвійської Республіки і не є чинним з моменту ухвалення».

Суд визнав, що норми закону про пенсії порушують права людини на соціальне забезпечення та принцип правової довіри.

Міжнародні зобов’язання держави самі по собі не можуть бути підставою для зменшення розміру соціального забезпечення, вказує Конституційний суд Латвії. Вирок суду є остаточним і оскарженню не підлягає.

«Забрали кошти у тих, хто захищений найменше»

За те, що державі з огляду на складну економічну ситуацію довелося посягнути на кошти пенсіонерів, вибачилася керівник фракції партії «Новий час» у Сеймі Латвії Солвіта Аболтиня.

«Ми не змогли знайти кращого рішення, як забрати кошти у тих, хто захищений найменше. Ми зняли пенсії тільки тому, що не змогли знайти кращого рішення. Користуючись нагодою, хочу вибачитись перед цими людьми і подякувати їм, бо на той момент це було єдине рішення. Ми, політики, не змогли домовитися і це була позика на деякий час, щоб врятувати державу від банкрутства і, щоб в нашій державній скарбниці взагалі були кошти, щоб виплачувати пенсії», – заявила Солвіта Аболтиня.

Виконуючи вирок суду, комісія з соціальних та трудових справ Сейму Латвії ухвалила рішення про те, що з 1 лютого цього року латвійські пенсіонери отримуватимуть пенсії у повному розмірі. Також в квітні кожний пенсіонер отримає в середньому 350 доларів – цю суму держава заборгувала пенсіонерам із 1 липня 2009 року, коли почала виплачувати зменшені пенсії.

Натомість прем’єр-міністр Латвії Валдіс Домбровскіс визнав, що для виплати пенсіонерам коштів у повному обсязі та повернення боргу, необхідно буде урізати бюджет ще на 200 мільйонів доларів. За словами прем’єра, уряд не виключає можливості подальшого збільшення податків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG