Доступність посилання

ТОП новини

Якщо парламент зможе відставити Луценка, ця більшість не буде переформатована і після виборів – експерт


Сергій Телешун
Сергій Телешун

Київ – Сьогодні Верховна Рада збирається на позачергову сесію. Ініціаторами цього виступили 164 депутати від Партії регіонів та 151 від БЮТ. На порядку денному стоїть низка питань. Зокрема, про дотримання законів Міністерством внутрішніх справ, під час проведення першого туру президентських виборів, подане регіоналами, зміни до закону про вибори – є пропозиції як від регіоналів, так і від бютівців, – а також питання щодо створення тимчасової слідчої комісію, яка мала б перевірити законність передачі Віктору Януковичу урядової резиденції у Межигір’ї, ініційоване БЮТ. Про перспективи сьогоднішнього засідання Радіо Свобода запитало у доктора політичних наук Сергія Телешуна.

– Чи варто очікувати сюрпризів від сьогоднішнього засідання Верховної Ради, скажімо, звільнення Луценка чи ухвалення рішення про Межигір’я?

– Сюрпризів я не очікую. Верховна Рада буде як пропагандистський технологічний механізм виборчого процесу, так і гарантом захисту інтересів своїх кандидатів, як у судах, так і після того, як будуть оголошені результати ЦВК. Що ж до сьогоднішнього дня, то першим є питання, чи буде створена нова більшість. Факт, що по Луценку сформувалася більшість, у депутатському корпусі достатньо активно мусується. Вона сформувалася не тільки із регіоналів, але і з сателітних фракцій, які тим чи іншим чином будуть їх підтримувати. Якщо вдасться його відставити, то можна говорити про те, що навіть після виборів, незалежно хто їх виграє, ця більшість переформатовуватися не буде. Це якщо домінуватиме Віктор Янукович. Якщо ж у Юлії Тимошенко є шанс, то сьогодні цієї більшості не буде, і парламент не підтримає відставки Луценка.

Окрім цього, буде викинуто дуже багато інформаційної складової щодо кандидатів. Слухання по Межигір’ю переросте у деякі справи, які торкатимуться Юлії Тимошенко. Це і колишні газові справи, і це і виступи слідчої комісії, по так званій грузинській справі.

– Тобто, на Вашу думку, сьогоднішнє засідання буде виключно пропагандистським?

– Не тільки пропагандистським, але й технологічно пропагандистським, коли кожен із кандидатів буде повинен або захистити свій рейтинг, або нав’язати ситуацію іншому. І останнє: будуть спроби у тій чи іншій формі змінити закон про вибори. Як не дивно, цей закон буде межею торгівлі і домовленостей між обома конкурентами.

– А чи є шанси, що зміни до закону про вибори будуть внесені до другого туру президентських виборів?

– Поки що я їх не бачу. Можливо, вони будуть ухвалені, якщо зніметься питання щодо Межигір’я, та знімуться інформаційні війни не тільки один проти одного, але й проти кандидатів. Тоді закон може бути ухвалений. Якщо ж ці хвилі інформаційної війни не будуть зняті, закон не має шансів пройти.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG