Доступність посилання

ТОП новини

Дональд Туск не братиме участь у виборах президента Польщі


Прем’єр-міністр і лідер правлячої в Польщі партії «Громадянська платформа» Дональд Туск відмовився балотуватися на посаду президента, – повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Польські експерти вважають, що якби президентські вибори в Польщі відбулися в найближчі дні, їх виграв би саме Туск.

«Президентські вибори це важливо, але в них ставка – це насамперед престиж, а не влада і інструменти для гарного й ефективного правління. Ми підготували дуже багато проектів, я дуже ціную політичні інструменти, які вдалося створити, щоб ризикувати всім цим», – заявив Туск , наголосивши, що хоче залишитися на посаді глави своєї партії та кабінету.

Хто буде кандидатом від « Громадянської платформи» на пост президента, поки не відомо. Експерти говорять найчастіше про спікера польського Сейму Броніслава Коморовського.

Місяцем раніше свого кандидата на пост президента Польщі висунули і посткомуністи. Ним став нинішній віце-спікер Сейму Єжи Шмайдзінській, якого активно підтримав колишній президент Олександр Кваснєвський. «Ліві можуть виграти вибори, треба тільки повірити в це!», – сказав Кваснєвський.

Соціологічні дослідження, однак, такого шансу на сьогоднішній день посткомуністам не дають. Досі офіційно не оголошено, чи буде балотуватися на другий термін нинішній президент Польщі Лех Качиньський.
XS
SM
MD
LG