Доступність посилання

ТОП новини

Квартири іпотечних боржників в Угорщині продають з аукціону


Угорщина – У Будапешті активісти громадських організацій мало не зірвали перші торги, де були виставлені на продаж 80 квартир іпотечних боржників. Унаслідок економічної кризи в Угорщині з минулої весни кількість людей, які з різних причин не можуть сплатити борги банку, становить понад півмільйона осіб.

Цю стихійну демонстрацію активістів Спілки захисту інтересів дрібних підприємців перед початком торгів розігнала столична поліція. Стражі порядку буквально виставили за двері голову цієї організації Адама Ейліаша та його однодумців, які хотіли перешкодити виселенню на вулицю майже сотні іпотечних боржників, переважно пенсійного віку.

Серед тих, хто залишиться без даху над головою, і літня жінка Балоґ Анталней. 2006 року вона взяла банківську позичку на ремонт власного помешкання на околиці Будапешта, але вже рік не може повернути гроші кредитору, не дивлячись те, що банк тимчасово відстрочив сплату боргу.

«Мені сказали, що треба звільнити квартиру, – скаржиться пенсіонерка. – Але, даруйте, я не можу цього зробити. Це ж робота всього мого життя! Я краще запалю квартиру».

Балоґ Анталней встановили термін виселитися до квітня поточного року. Щомісяця в угорській столиці на аукціон виставляють до 12 квартир іпотечних боржників. За інформацією державної фінансової інспекції, нині в Угорщині налічують до 600 тисяч осіб, які боргують своїм банкам понад тримісячну сплату. Багато-хто з жильців намагається самотужки продати квартиру, але через низькі ціни сума, отримана від продажу нерухомого майна, все одно не покриває всіх боргів.

Місцева влада безсила допомогти населенню

Дехто з тих, хто потрапив у біду, покладають надії на місцеві самоврядування, які теоретично можуть придбати житло іпотечних боржників у муніципальну власність. У такому випадку жильці принаймні не потраплять на вулицю.

Але на практиці мерії не мають зайвих бюджетних коштів. Навіть у другому найбільшому місті Угорщини Мішкольці останнім часом не викупили жодного приватного приміщення. Представник житлово-комунального підприємства Мішкольця Золтан Неймет пояснив: «На жаль, надходить дуже багато пропозицій від тих осіб, які взяли так званий вільний, а не іпотечний кредит». У цьому випадку закон забороняє меріям викуповувати такі житла.

До речі, Конституційний суд Угорщини скасував постанову чинного кабінету міністрів про введення окремого податку на нерухоме майно громадян. Уряд оголосив після цього, що через брак грошових надходжень не зможе профінансувати низку соціальних програм, спрямованих передусім на підтримку збіднілих унаслідок економічної кризи громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG