Доступність посилання

ТОП новини

Польща береться програму реструктуризації фінансової системи


Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск

Варшава – У п’ятницю прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск оприлюднив «Програму розвитку та консолідації фінансів країни на 2010-11 роки». Представники уряду заявляють, що, користуючись унікальним у Європі економічним зростанням, Польща має намір реформувати державні структури, аби зрівнятися з найбільш розвинутими країнами Європейського Союзу.

У запропонованому Дональдом Туском урядовому проекті увагу привертає те, що державний борг країни мав би не перевищувати трьох відсотків ВВП, а через три роки Польща запровадить валюту євро.

Для досягнення цього, на висновками уряду, перш за все потрібно реформувати фінансову систему країни, зокрема систему соціального забезпечення. Але, чи має урядовий проект шанси на успіх?

У той час, коли економіка опинилася на висхідній економічного зростання, що за минулий рік становило 1,7 відсотка ВВП, слід використати цей факт для проведення у країні докорінних реформ державних фінансів, наголошує прем’єр Дональд Туск

«Хочу, щоб усі усвідомили, що Польща нині опинилася у переломному, але ще не критичному становищі. На мою думку, настав час, коли має вирішитися питання: чи Польща має шанси здолати відстань до найбільш розвинених країн світу», – сказав Дональд Туск.

У проекті мовиться також про реструктуризацію державної системи соціального забезпечення, зокрема її галузі, що стосується соціального забезпечення мешканців села.

Фахівці наголошують, що польське суспільство старіє, а без проведення реформ максимум за 10 років державний фонд соціального забезпечення збанкрутує. Це означатиме катастрофу державних фінансів і спричинить до того, що Польща опиниться серед найбідніших країн Європи.

Джерелом надходжень на реалізацію проекту оздоровлення державних фінансів, за словами прем’єра Дональда Туска, мають бути надходження до бюджету від приватизації державних підприємств, ліквідація тіньової економіки. Також, за словами прем’єра, податки мають бути меншими, а відтак зростатиме кількість робочих місць, що призведе до зростання рівня життя населення.

«Коли у 2012 році світ побачить, що польська економіка не лише швидкими темпами розвиватиметься, а оздоровлені державні фінанси будуть під пильним наглядом уряду, та що завдяки субсидіям Євросоюзу в країні зростатиме рівень життя людей, – саме тоді Польща стане для інвесторів найбільш привабливим місцем у Європі», – зазначив Дональд Туск.

Стратегічний план з огляду на парламентські вибори?

Колишній віце-міністр фінансів в уряді Дональда Туска, зараз співробітник впливового дослідницького інституту Вusiness Сentre Сlub, професор Станіслав Ґомулка сказав Радіо Свобода, що він в урядовому проекті бачить, перш за все, стратегічний план, що має принести політичний успіх владній партії Дональда Туска – Громадянській платформі. Ідеться про успіх спочатку на президентських, потім на місцевих, і врешті-решт – на парламентських виборах.

«На мою думку, тільки після парламентських виборів, тобто за півтора року, коли сформується нова парламентська владна коаліція та уряд, парламент лише тоді матиме можливість ухвалювати нові закони, необхідні для оздоровлення державних фінансів», – наголосив професор Станіслав Ґомулка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG