Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині зимовий розпродаж: знижки до 70 відсотків


Німеччина – Наприкінці січня в Німеччині традиційно розпочинається зимовий розпродаж. Попри деяке пожвавлення в крамницях, можна сказати, що споживачі не поспішають на закупи, якщо порівнювати з попередніми роками. Винна в усьому економічна криза. Скорочення зарплат й страх перед втратою роботи стримує багатьох навіть від полювання за здешевленим товаром.

Ще кілька років тому зимовий розпродаж супроводжувався в Німеччині величезним напливом покупців. Тепер штовхатися між конкурентами під час полювання за дешевизною не доводиться.

Через економічну кризу німці значно стриманіше готові витрачати гроші, про що свідчить і так званий індекс споживацького клімату, який продовжує погіршуватися.

Вимушені знижки

Не дивно, що ціни нині перебувають у вільному падінні. Деякі товари подешевшали аж на 70 відсотків. «Акції знижок, які ми зараз спостерігаємо спрямовані виключно для того, аби розбурхати апетит споживачів. Торгівля на цьому заробляє вкрай мало, або взагалі нічого не заробляє», – каже Ульріке Херхенс, представниця Центральної спілки роздрібної торгівлі.

Якщо раніше розпродаж переважно поширювався на одяг, аби позбутися сезонних речей і звільнити місце на полицях для нових товарів, то тепер до акції підключилися й інші торговельні сфери: меблі, кухонний посуд, килими – в Німеччині нині розпродається практично все.

Але навіть тому, хто зараз продемонструє стійкість і не піде скуповувати здешевлений товар, не доведеться пізніше кусати лікті. Експерти очікують, що весь 2010 рік проходитиме під знаком знижок.

Ціни падатимуть

«Торгівля зараз перебуває в дуже складних рамкових умовах, – зазначає Роланд Дерн із Рейнсько-Вестфальського інституту економічних досліджень. – Доходи в людей зростають дуже повільно – не слід очікувати зростання пенсій, зарплати залишатимуться на низькому рівні. Все це призведе до того, що торгівля не зможе піднімати ціни. Швидше за все їх доведеться знижувати».

Квапитися варто тільки тим, хто полює за дешевим зимовим одягом. Оскільки в Німеччині, як і в багатьох інших європейських країнах, цього року видалася холодна зима, теплі речі розходяться наче гарячі пиріжки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG