Доступність посилання

ТОП новини

У Криму прокуратура захищає гору Клементьєва від незаконної роздачі землі


Прокуратура Автономної Республіки Крим (АРК) продовжує реагувати на незаконне виділення землі громадянам на горі Клементьєва в Кіровському районі автономії.

Як повідомляє в суботу прес-служба кримської прокуратури, 27 січня прокуратура автономії внесла подання уряду АРК про усунення порушень законодавства, пов'язаних із ухваленням Кіровською райдержадміністрацією незаконних розпоряджень про відведення земельних ділянок в районі гори Клементьєва для ведення садівництва та особистого сільського господарства.

Гора Клементьєва (Узун-Сирт), що розташована в східному Криму біля селища Коктебель названа на згадку про випробувача-планериста Петра Клементьєва, який загинув тут під час випробувань нового планера.

Сам хребет Узун-Сирт, що в перекладі з тюркської означає «довга спина», являє собою вигнуту на північ 8-кілометрову підкову з на диво рівною вершиною.

Всередині цієї підкови лежить глибока западина Бариколь, де постійно виникають висхідні повітряні потоки, які омивають вершину гори, що створює унікальні умови для польоту планерів. Це віддавна приваблювало сюди планеристів.

Із 1923-го по 1977 рік у розташованому поруч селі Відважне розміщувалася Вища льотна планерна школа, де починали свій шлях майбутні генеральні конструктори О.Антонов, О.Яковлев, С.Іллюшин, творець космічних кораблів академік С.Корольов.

На вершині гори в 1973 році встановлено пам'ятний обеліск зі справжнім планером – на честь 50-річчя перших планерних змагань.

Сьогодні на горі Клементьєва продовжують відбуватися навчально-тренувальні збори, змагання різного рангу і польоти на безмоторних літальних апаратах.
XS
SM
MD
LG