Доступність посилання

ТОП новини

Обама закликає будувати нові АЕС


Президент Барак Обама у Балтиморі
Президент Барак Обама у Балтиморі

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама закликав до активного розвитку атомної енергетики, до будівництва нових атомних електростанцій. Останніми днями він кілька разів торкався цього питання у своїх виступах.

Йдеться про нову програмну ідею Білого дому. Президент Барак Обама говорив про це у Балтиморі, приїхавши без запрошення на конференцію конгресменів-республіканців, до «табору опозиції», як висловився один із учасників. Там його запитала представниця штату Західна Вірджинія, що Обама збирається робити з огляду на занепад вугільної промисловості в її штаті, адже вугілля там – основне джерело прибутків. Президент відповів, що треба впроваджувати нові, чисті технології використання вугілля, не оглядаючись на засоби 20-х - 30-х років минулого століття.

Крім того, Обама заявив: «Я активний прихильник атомної енергії, а вона упродовж останніх 30 років була предметом міжпартійних суперечок та ідеологічної боротьби, що, на мій погляд, не має сенсу». Він мав на увазі той факт, що й досі екологи й активісти руху «зелених» лишаються затятими противниками атомної енергії. Та й не лише вони.

Атомні станції – жертва Чорнобиля?

Після Чорнобильської атомної катастрофи, що сталася чверть століття тому, в Америці не стала до ладу жодна нова атомна станція. Зокрема, Шоремська АЕС, збудована за останнім словом техніки під Нью-Йорком на острові Лонг-Айленд, не виробила жодного корисного кіловата, бо її спорудили якраз після Чорнобиля.

Громадськість запротестувала: мовляв, у випадку аварії, подібної до Чорнобильської, населення не зможе евакуюватися, бо звідти на материк веде лише одна швидкісна дорога. Дарма, що в американських реакторах водяна система охолодження, а не графітна, як у Чорнобилі.

1989-го року Шоремську АЕС закрили, так і не відкривши. Спорудження її коштувало 6 мільярдів доларів, а продали АЕС штатові Нью-Йорк за символічний 1 долар.

У своїй промові «Про становище країни» 27-го січня Обама закликав до будівництва «нової генерації надійних, чистих атомних станцій у нашій країні». За повідомленням Білого дому, у проекті бюджету на 2011 рік президент запропонує 54 мільярди доларів гарантованих позик на спорудження нових АЕС.

На сьогодні у США є 104 реактори і виробляють вони лише п’яту частину електроенергії в Америці, набагато менший відсоток, ніж у деяких європейських країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG