Доступність посилання

ТОП новини

«Хто виграє дебати – той виграє вибори»


Юлія Тимошенко під час передвиборчих теледебатів, на котрі не прийшов інший кандидат на Президента Віктор Янукович
Юлія Тимошенко під час передвиборчих теледебатів, на котрі не прийшов інший кандидат на Президента Віктор Янукович

Київ – Очікувані дебати між кандидатами у Президенти України Юлією Тимошенко і Віктором Януковичем відбулися в спотвореному вигляді – один із учасників – Віктор Янукович, на дебати не прийшов. Згідно з існуючим законодавством, Юлія Тимошенко мала право одноосібно використати ефірний час, чим і скористалася.

Яку роль можуть зіграти ці дебати у подальшій політичній долі їх учасників – реальної учасниці Юлії Тимошенко та «віртуального» – Віктора Януковича? Чи можуть мати вплив на перебіг другого туру виборів? Наскільки вдало змогла Юлія Тимошенко провести дебати з порожнім стільцем, який не раз назвала «пустим місцем», зауваживши, що «важливо, щоб це пусте місце не зайняло посаду Президента України»?

Ці питання – окремі з цілої низки, котрі виникають після історичних, поза сумнівом, дебатів. – Подібних, принаймні, досі не було. Чи існують однозначні відповіді на ці питання?

«Я хотіла цьому пустому місцю поставити питання»

У перші хвилини дебатів Юлія Тимошенко означила кілька важливих питань, адресованих порожній трибуні навпроти. – Як бачить її невидимий опонент майбутнє країни? Чому побоявся продемонструвати, «який у нього рівень інтелекту»? Зауважила, що країна знає Віктора Януковича тільки «з білбордів та рекламних роликів». Дебати, мовляв, передбачали можливість побачити його «справжнього», але… «Запах страху в цій студії», – сказала Юлія Тимошенко, означає, що її опонент – боягуз, і переклала для російськомовної аудиторії: «по-російськи – трус».

Потім питання перемежовувалися з пропонованими відповідями. Про енергетичну безпеку країни, «азаровщину», газотранспортну систему як стратегічну власність України, майбутню модель держави, її місце в світі тощо. Поставлені питання, вірогідні відповіді, а також питання без відповідей Юлія Тимошенко ілюструвала цитатами – висловлюваннями народних депутатів Василя Кисельова, Тараса Чорновола, не обійшовши пікантної інформації про «закатування в асфальт» і «полювання як метод політичних розборок».

Уважні слухачі дебатів могли дізнатися багато цікавого з цих питань з відповідями і без, замислитися над почутим і, напевно, в цьому – явна успішність дебатів для Юлії Тимошенко. Решту часу вона не менш успішно використала для популяризації власної виборчої програми, для застережень – «ми стоїмо перед цунамі нечесності», а також – для пропозицій: «давайте разом побудуємо новий шлях для України».

Усе це, як і відверте зізнання Юлії Тимошенко про найсокровеннішу – «єдину мету» її життя – «вільну і щасливу країну», в якій буде подолано корупцію, а права і свободи кожного будуть захищені, могло б виглядати, як останній «золотий цвях», що приб’є табличку з надписом «Президент» на дверях її кабінету після 7 лютого. Якби не…

Якби не…

Насамперед – якби не зверталася Юлія Тимошенко до «пустого місця», а звернулася, наприклад, до тієї аудиторії, яка її слухала. Точніше – до електорату, за великим рахунком, – до народу України. Це був унікальний шанс сказати більше, ніж промовляли досі усі білборди та ролики – і Віктора Януковича, і самої Юлії Тимошенко.

А ще якби команда пані Тимошенко ретельно допомогла їй продумати варіанти її «самодебатів» (жоден експерт-фахівець не передбачав участі в дебатах Віктора Януковича апріорі, хоч деякі «мрійники» й сподівалися, що «о 20 годині вечора Віктор Янукович на дебати все ж прийде»). Але підготовка явно «дала маху» – сплетіння цитувань і обіцянок, скарги на «не дають мені зробити» з нагадуванням про вже зроблене, – все це надало дебатам певної сумбурності. Були й неточності – наприклад, народні депутати Тарас Чорновіл, і Василь Кисельов – уже колишні члени Партії Регіонів.

А ще якби Юлія Тимошенко не тільки бачила перед собою «пусте місце», а й ту істину, що справжній її опонент на цих дебатах – не так навіть Віктор Янукович, як соціально-економічна ситуація в країні. І якби не віддала так багато сил і часу впертій боротьбі з «пустим місцем», то більше могла б сказати про конструктивну частину власної програми.

Трагікомедія «пустого місця»

Для Віктора Януковича ігнорування дебатів може стати трагедією. Оскільки перед його прибічниками, фанатами, оточенням, зрештою, і перед самим собою він дійсно виглядає дезертиром, чи ж «боягузом». Можливо, він і сам не підозрює, що побоявся з’явитися на чи не найважливішу «битву» свого життя?

Інший бік цієї трагікомедії – те, що «лідер» із продемонстрованими ним морально-вольовими якостями має високі шанси стати «лідером нації». Постає питання і про безвідповідальність, іншими словами – проблему відповідальності. Чи має моральне право (бо юридичне, як відомо, має) політик, кандидат на Президенти, не з’явитися на офіційні дебати – очікувальні і визначальні?

Україну, після першого туру президентських виборів, поціновано у світі як країну, де принципи демократії перемагають. В усіх інших країнах, де перемагають такі принципи, кар’єра політика, який не з’явився б на дебати зі своїм опонентом, на цьому була б і завершена. Чи Україна вже досягла такого цивілізаційного рівня – продемонструють вибори.

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG