Доступність посилання

ТОП новини

Бабак Тимко «передбачив» ранню весну


Бабак Тимко, що живе у Харківській області, 2 лютого «не побачив» свою тінь і тим самим «напророчив» ранню і теплу весну. День, коли бабака вийняли з його будиночка, був похмурим.

Старший науковий співробітник, доцент біологічного факультету Харківського національного університету імені Каразіна Віктор Токарський за традицією дістав Тимка з його будиночка на території біостанції університету в селі Гайдари Зміївського району Харківської області.

«Точно весна наступить рано і буде теплою. Так сказав Тимко», – повідомив Токарський.

Цього року повноваження головного провісника погоди перейшли від Тимка 1-го, що «пророкував» її протягом 6 років, до Тимка 2-го, якому в березні виповниться рік.

За словами Токарського, Тимко 1-й у віці 10 років пішов «на пенсію» і в цей час перебуває в сплячці.

День бабака відзначають з 2004 року на території біостанції Харківського національного університету імені Каразіна в селищі Гайдари Зміївського району Харківської області, де біологи займаються розведенням і вивченням цих тварин.

Ініціаторами проведення свята стали харківські журналісти й екологи, які запропонували відзначати його за аналогією з американським Днем бабака 2 лютого.

Перша згадка про День бабака датована 1841 роком, а офіційним американським святом він став 1886 року.

За американською традицією вважається: якщо в цей день бабак, вилізши з нірки, побачить свою тінь, то весна буде пізньою, а якщо день похмурий і тіні немає – то ранньою.

У 2009 році Тимко також «прогнозував» ранню і теплу весну.
XS
SM
MD
LG