Доступність посилання

ТОП новини

СБУ припинила агентурну акцiю ФСБ Росiї на територiї України


Служба безпеки України порушила кримінальну справу проти співробітника Федеральної служби безпеки Росії за підозрою в шпигунстві. Про це повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко.

За його словами, 27 січня цей офіцер ФСБ був затриманий під час одержання від громадянина України відомостей, які становлять державну таємницю. Зустріч із агентом відбулася на території Одеської області за 14 кілометрів від держкордону.

Як повідомив Наливайченко, заходи з прикриття такої агентурної акції здійснювали ще три офіцери ФСБ і військовослужбовець оперативної групи російських військ Придністровського регіону Молдови.

Під час особистого огляду співробітники СБУ вилучили в затриманих цифрові диктофони, відеокамеру у вигляді авторучки, міні-ноутбук, флеш-карти пам’яті і дві тисячі доларів.

СБУ встановила, що старший офіцер ФСБ Росії спеціально прибув із Москви для того, щоб керувати особисто розвідувальною операцією. Усі затримані російські офіцери прибули в Україну з самопроголошеної Придністровської Молдавської республіки.

Наливайченко повідомив, що кілька місяців тому співробітники ФСБ на чолі зі згаданим старшим офіцером захопили громадянина України, що був носієм держтаємниці. Із мішком на голові його доставили на російську військову базу, де, погрожуючи життю і здоров’ю йому і його сім’ї, вимагали згоди на співробітництво з ФСБ, заявив Наливайченко.

Проти цього старшого офіцера ФСБ Служба безпеки порушила справу за статтею 114 Кримінального кодексу (шпигунство).

За словами голови СБУ, троє інших співробітників ФСБ Росії після допитів й отримання від них вичерпних пояснень із приводу виконання розвідувальних завдань на шкоду безпеки України були офіційно попереджені про неприпустимість подібних протиправних дій у майбутньому. Вони були вислані з території України з забороною в’їзду на 5 років.

СБУ звернулася до ФСБ Росії з проханням допомогти в розслідуванні цієї кримінальної справи.
XS
SM
MD
LG