Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ пропонує відновити обов’язковий медогляд в Україні


В Україні повернуться до обов’язкового медичного огляду, заявляють у Міністерстві охорони здоров’я.

За даними прес-служби МОЗ, у розробленому відомством проекті реформ особливий акцент робиться на необхідності проведення в державі суцільної диспансеризації.

Щоб цей крок можна було втілити в життя, відомство пропонує розробити державний клінічний протокол обстеження громадян, єдину програму інформаційної системи проведення диспансеризації населення.

Зокрема, протокол має визначати особливості проведення обстеження в залежності від статі, віку, місця проживання, наявних та минулих захворювань, способу життя, особливостей професійної діяльності та іншої інформації.

Головною відповідальною особою в проведенні диспансеризації має стати сімейний лікар, заявляють у МОЗ. «Саме він визначатиме для кожного із своїх пацієнтів індивідуальну програму проведення диспансеризації, базуючись на розробленому протоколі. За підсумками медогляду лікар зможе призначити основні лікувально-оздоровчі заходи», – йдеться в повідомленні.

Крім того, щоб спонукати українців до здорового способу життя міністр охорони здоров’я Василь Князевич пропонує кроки, які застосовуються в розвинених країнах: «Вважаю, що необхідно прийняти ряд законодавчих актів, які б з одного боку стимулювали громадян до проходження диспансеризації і дотримання здорового способу життя, а з іншого боку, – встановлювали більш жорсткі умови для громадян, які не турбуються про стан свого здоров’я».

Зокрема, за словами міністра, мається на увазі законодавчо обмежити можливості таких осіб у страхуванні, кредитуванні, прийомі на роботу, навчанні.
XS
SM
MD
LG