Доступність посилання

ТОП новини

Нові дослідження заперечують висновки про те, що шокова приватизація вбиває людей


Прага – Американські дослідники відкидають висновки соціологів, оприлюднені на сторінках впливового британського журналу, про безпосередній вплив масової приватизації в колишніх радянських республіках на значне зростання смертності тут. Американські вчені кажуть, що згадане дослідження базувалося не помилкових висновках. Перевірка цих даних, кажуть науковці, свідчить, що немає доказів прямого впливу приватизації на смертність у цих республіках.

Економіст Джон Ерл був здивований, коли британський медичний журнал «Ланцет» оприлюднив минулого року висновки дослідження про безпосередній вплив на зростання смертності так званої «шокової приватизації» в колишніх радянських республіках.

Професор економіки в Центральноєвропейському університеті Будапешта, Ерл потратив роки на вивчення закономірностей переходу від соціалізму до капіталізму. Цей професор провів, разом з іншими дослідниками, детальний аналіз даних, оприлюднених на сторінках британського журналу і заперечив прямий влив приватизації на фактор смертності: «Критиковане нами дослідження дістало великий розголос в Азії, Північній Америці і Європі. Ми були здивовані некритичністю засобів інформації, котрі публікували ці висновки. Адже з нашої точки зору, це потрібно переглянути. Ці дані були отримані відразу ж у перехідний період, як ця приватизація сталася, але такі прямі висновки не є коректними».

Ерл також зауважує, що висновок соціологів під керівництвом професора Оксфорда Дейвіда Стаклера про прямий вплив масової приватизації на смертність не є «коректним» і було б «лицемірством» тут виправдовуватися. Адже, на думку Ерла, критиковані дослідники були не в змозі аналізувати триваліші тенденції смертності в колишніх радянських республіках і обмежувалися лише 90-ми, тоді, коли смертність, наприклад, в Росії, почала зростати ще у 1985-86 роках.

Автори першого дослідження виправдовуються

Хоча згаданий Дейвід Стаклер намагався виправдовуватися, після публікації нових висновків групи Ерл на сторінках того ж «Ланцета» і відмовлявся від того, що його дослідження таке вже категоричне та винуватив у таких висновках газети: «В будь-якому статистичному дослідженні майже неможливо здійснити ривок від асоціації до причинних висновків...Ми були дуже обережні в свої твердженнях на публіку, що масова приватизація була «безпосередньо пов’язана» з підвищенням смертності».

Джон Ерл застеріг від прямої кореляції статистичних даних щодо явища смертності в колишніх радянських республіках і наголосив, що «детальна перевірка критикованих результатів показала невірність прямих статистичних висновків і прямого зв’язку приватизації зі смертністю у згаданих країнах».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG