Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті презентували унікальне видання з архівів СБУ про Карпатську Україну


Ужгород – Віднині про Карпатську Україну та основні події, пов’язані з нею, можна довідатися і з унікального видання, що днями побачило світ у Закарпатській області. Історики, архівісти та співробітники Служби безпеки України збирали матеріали для книги понад два десятиліття. Кажуть, більш повного зібрання документів про цю віху в історії України на теренах держави не було. Щоправда білих плям в історії Карпатської України ще чимало.

«Карпатська Україна. Документи і матеріали. Хроніка подій. Персоналії» – таку назву має перший том документального видання про цю маловідому віху в історії України. Фахівці працювали над ним понад два десятиріччя. Починали збирати документи ще тоді, коли навіть згадувати про першу спробу проголошення української державності було заборонено.

Начальник Управління СБУ в Закарпатській області генерал-майор Володимир Рокитський розповів: «Проведена дуже велика робота. Науковці починали цю роботу в часи, коли в державі ще не дуже дозволяли вивчати архівні документи, і будь-хто, хто звертав увагу на ці матеріали, теж потрапляв під прискіпливу увагу. Але є люди, які не побоялися вивчати ці матеріали».

Протоколи допитів і матеріали кримінальних справ

Документи для видання збирали закарпатські співробітники СБУ та місцеві науковці. Їм довелося опрацювати силу-силенну архівних матеріалів не лише Ужгорода, Львова чи Києва, але й Москви, Праги, Будапешта. До книги увійшли навіть свідчення пересічних закарпатців.

За словами авторів, абсолютна більшість матеріалів, що вміщені в книзі, надрукована вперше. У виданні понад 400 документів, і це на сьогодні найбільш повне зібрання матеріалів із історії Карпатської України, зазначає співробітник Галузевого державного архіву Служби безпеки України Олександр Пагіря.

«Унікальною частиною збірника стали матеріали архівно-кримінальних справ на провідних діячів карпатської України – зокрема, Августина Волошина, котра висвітлена тут повністю. Тут зібрані кримінальні матеріали справ на міністрів Карпатської України», – зауважує науковець.

До кінця 2010 року вийде другий том документальної книги

Закарпатські політологи та соціологи вже говорять про унікальність видання, а вчителі історії оцінюють книгу як переворот у науково-історичній думці України.

«Надзвичайно цікаві й пізнавальні слідчі матеріали, допити підсудних, які звинувачувалися в антирадянській діяльності, – ділиться враженнями від прочитаного вчителька історії ужгородської школи Світлана Гомонай. – Тут є навіть допити людей, які проводилися з 1944-го по 1950-ті роки, тобто, просвітян, січовиків, причетних до тих подій, яких радянське КДБ вишукувало й переслідувало ще й до другої половини 50-х років. Це просто шокує!».

До кінця поточного року науковці обіцяють підготувати другий том видання. У ньому в хронологічному порядку викладуть усі основні події навколо Карпатської України, обіцяють розписати буквально кожен день. Щоправда, зізнаються автори, серед всього масиву знайденого матеріалу їм так і не вдалося отримати відповідь на найголовніше для істориків запитання – де похований перший Президент Карпатської України Августин Волошин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG