Доступність посилання

ТОП новини

У Британії гряде битва навколо дизайну упакування цигарок


Лондон – Компанії-виробники тютюнових виробів готуються до судових баталій у разі заборони у Великій Британії одного з останніх знарядь маркетингу, що в них залишився: права на власний дизайн цигаркового упакування. Цього тижня британське міністерство охорони здоров’я заявило, що розгляне можливість запровадження стандартного однакового упакування для всіх цигарок як частку агресивної кампанії з метою наполовину скоротити споживання тютюну до 2020 року.

Британський уряд планує запровадити стандартне біле або брунатне упакування для цигарок, на якому назва бренду була б написана простим шрифтом, причому на пачці не можна було б подавати лого і кольорові написи. Крім того, на пачках і далі треба буде подавати великі попередження щодо шкідливості паління.

Британія поступово нарощує кампанію проти куріння. В останні роки запроваджено повну заборону на паління у громадських приміщеннях, включно з усіма ресторанами, барами й нічними клубами. Також оголошено про намір заборонити виставляти цигарки на огляд у крамницях і дозволити продавати їх лише з-під прилавка. Реклама цигарок повністю заборонена у мас-медіа на білл-бордах, тощо.

Нині у звіті міністерства здоров’я барвисте упакування цигарок було названо «мовчазною рекламою» виробників тютюну і зазначено, начебто є докази, що без таких кольорів споживач звернув би більше уваги на попередження про шкідливість паління. Також стандартні пачки зроблять менш імовірним, що споживач хибно вважатиме, наче деякі цигарки є менш шкідливими, ніж інші.

Досі жодна країна світу не пішла на запровадження одноманітних пачок, багато в чому через великий спротив тютюнової промисловості. Британський уряд каже, що ще ретельно вивчатиме цю справу і зважуватиме юридичні наслідки у ділянках інтелектуальної власності та свободи торгівлі.

Уряд попереджають, що він ризикує порушити різні закони

Реакція тютюнової промисловості була швидкою. Зокрема компанія British American Tobacco виступила із заявою, в якій попередила британський уряд, що на нього чекає «велика битва», якщо він піде на такий крок. «Бренди є цінною корпоративною власністю, тож уряд ризикує порушити різні закони, що стосуються прав інтелектуальної власності, міжнародні торговельні закони і закони ЄС». Philip Morris International Inc. та інші виробники кажуть, що начебто нема доказів, що однорідне упакування зменшує паління.

Проте фахівці з політики у ділянці здоров’я відкидають подібні аргументи. Зокрема, експерт із проблем куріння Роберт Сміт зауважує: «Існують переконливі докази того, що обмеження інших форм маркетингу тютюну допомогло зменшити рівень куріння у Великій Британії, тож нема сенсу думати, що у випадку запровадження однорідного упакування буде інакше».

Для того, аби до 2020 року наполовину зменшити кількість курців до 10 відсотків від усього населення країни, британський уряд також планує посилити боротьбу з реалізацією контрабандних цигарок, які часто продаються у приватних помешканнях за зниженими цінами, продовжувати політику підвищення акцизу на тютюн, заборонити автомати для продажу цигарок і збільшити допомогу через державну систему охорони здоров’я людям, що прагнуть кинути палити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG