Доступність посилання

ТОП новини

Зрушило з місця будівництво польського відрізка нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ


Варшава – Міжнародна компанія «Нова Сарматія» минулого тижня підписала з польським Інститутом нафти і газу попередню угоду на дофінансування Євросоюзом будівництва польського відрізка нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ. Оглядачі зауважують, що нарешті українсько-польсько-грузинсько-азербайджансько-литовський енергетичний проект від політичних консультацій переходить до практичного втілення.

Краківський Інститут нафти і газу за дорученням польського уряду реалізує європейські проекти у сфері енергетичної безпеки. Євросоюз планує виділити на реалізацію будівництва польського відрізка нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ 130 мільйонів євро. Остаточне рішення стосовно фінансування проекту буде ухвалене в червні цього року.

Співробітник Інституту нафти і газу Шимон Кава у розмова з Радіо Свобода сказав: «Підписана нами попередня угода означає, що обидві сторони взяли на себе чіткі зобов’язання. Так, компанія «Нова Сарматія» має оформити і передати нам документи про технічно-економічне обґрунтування проекту. У свою чергу Інститут нафти і газу має провести перевірку цих документів, з метою оформлення кінцевої угоди. Лише після підписання цієї угоди компанія «Нова Сарматія» може на території Польщі почати будівництво нафтогону».

За словами Шимона Кави є шанси, що у 2014 році буде запущено добудований на польському боці нафтопровід.

Представники міжнародної компанії «Нова Сарматія», що безпосередньо відповідає за будівництво нафтопроводу, переконують, що проект будівництва транспортного коридору для транзиту кавказьких енергоносіїв зрушив з місця.

Генеральний директор «Нової Сарматії» Сергій Скрипка зазначає: «Стовідсотково можна сказати, що ми перейшли на нову, більш просунуту стадію, на вищу сходинку».

«Новій Сарматії» треба ще пройти низку адміністративних процедур

За словами пана Скрипки, стосовно інвестиції він оптиміст. Втім, до того часу, коли збудований трубопровід під'єднуватимуть у прикордонному пункті Адамова Застава до польської транспортної системи, відповідно до нормативних документів Євросоюзу, «Новій Сарматії» треба ще пройти низку адміністративних процедур.

«Ми маємо більш детально прокласти трасу нафтопроводу, – каже Сергій Скрипка, – підготувати оцінку впливу проекту на навколишнє середовище, отримати природоохоронні дозволи на реалізацію цього інвестиційного проекту, ну, і шукати решту грошей, яких нам ще не вистачає».

На думку представників компанії «Нова Сарматія», на початковому етапі до чеського нафтопереробного заводу в Кралупах, що належить польській нафтовій компанії «Орлен», нафтопроводом можна буде транспортувати 5 мільйонів тонн нафти на рік. Згодом на потреби польських нафтопереробних компаній щороку можна буде постачати 8-10 мільйонів тонн цієї сировини. Загалом трубопроводом Одеса-Броди-Гданськ можна буде перекачувати у Європу 40 мільйонів тонн нафти із Каспійського регіону.

Ідею створення транспортного коридору для постачання енергоносіїв із Каспійського регіону до Європи три роки тому запропонував президент Лех Качинський під час енергетичного саміту у Кракові. На думку прибулих тоді до Польщі керівників України, Польщі, Грузії, Азербайджану та Литви, нафтогін Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ, минаючи територію Росії, мав би в аверсному режимі постачати каспійську нафту з Одеси у Центральну Європу і в перспективі – до портів Балтійського моря.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG