Доступність посилання

ТОП новини

Полювання на податкових грішників у Німеччині відкривається


Німеччина – Федеральна земля Північний Рейн-Вестфалія після перевірки всіх юридичних нюансів остаточно дала зелене світло на придбання компакт-диску з даними німецьких податкових грішників, які ховають свої гроші в Швейцарії. Згода земельного уряду знадобилася через те, що анонімний інформатор вийшов на контакт із податківцям саме в цій частині Німеччині. На думку оглядачів, у країні може розгорнутися чи найбільша в її історії акція збору несплачених податків.

У деяких німецьких мільйонерів, які приховали частину своїх доходів, поступово починають здавати нерви. До фінансового відомства федеральної землі Нижня Саксонія, наприклад, уже прийшли з покаянням сім осіб, які мають рахунки в Швейцарії.

Вони зізналися, що не внесли до податкових декларацій загалом майже три мільйони євро. За офіційними даними, приблизно третину цієї суми їм доведеться тепер повернути державі.

Повідомлення про добровільні зізнання надходять і з інших федеральних земель.

Мюнхенський адвокат Клаус Гехштеттер в інтерв’ю телеканалові ZDF розповів: «Щотижня до нас надходить від семи до десяти запитів із боку наших клієнтів. Кілька добровільних зізнань ми вже оформили».

До 400 мільйонів євро несплачених податків

Судячи з усього, це лише верхівка айсбергу. Як повідомляється, на компакт-диску, що його анонімний інформатор пропонує Німеччині за два з половиною мільйони євро, містяться дані на півтори тисячі осіб.

Газета «Зюддойче Цайтунґ» припускає, що держава може повернути собі несплачених податків на суму значно більшу, ніж сто мільйонів євро, як вважалося раніше. З посиланням на поінформовані кола видання наводить суму в 400 мільйонів.

Така сума, повідомляє газета, є результатом вибіркових перевірок, які провели на підставі даних з компакт-диску. Не дивно, що німецька держава більше ніж зацікавлена в отриманні всієї інформації.

Шість днів експерти перевіряли легітимність придбання компакт-диску з рук таємничого інформатора і дійшли позитивного висновку. «Ми переконані, що кожна офіційна особа, яка зараз повинна діяти, не чинить злочинних дій. Тому ми тепер спробуємо заволодіти даними, які нам пропонують купити», – заявив журналістам міністр фінансів федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Гельмут Лінссен.

Про який банк ідеться? Поки що лише чутки

Поки що не повідомляється, про який саме банк чи банки йдеться. Висловлюються лише припущення.

Газеті «Зюддойче Цайтунґ» вдалося завдяки своїм джерелам дізнатися, нібито це клієнти цюріхського банку Credit Suisse. Однак ця кредитно-фінансова інституція повідомляє, що їй нічого не відомо про крадіжку якихось даних.

І ще одна пікантна деталь, про яку пише газета «Зюддойче Цайтунґ»: коли вивчити внутрішні документи цього банку, напрошується висновок, що банк, так би мовити, з «історичних причин» обслуговував клієнтів, які частково або повністю приховували від податкового відомства свої доходи. Документи доводять, що приблизно 6 років тому банк хотів змінити таку стратегію і відтоді прагнув мати головним чином таких клієнтів, які б чесно платили податки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG