Доступність посилання

ТОП новини

Львів’яни голосують активніше, ніж у першому турі


Львів – Усі виборчі дільниці на Львівщині, а їх 2142, відкрились сьогодні вчасно рівно о 8 годині. Наразі голосування проходить спокійно і жодних інцидентів не зафіксовано. На 11 годину проголосували 13 відсотків виборів.

Протягом перших 30 хвилин роботи на деяких дільницях у Львові в 117 окрузі уже проголосували по 25-30 людей. Такої активності зранку не спостерігалось під час першого туру. Представник Комітету Виборців у Львівській області Оксана Дащаківська прогнозує, що сьогодні активніше голосуватимуть саме львів’яни, 35 відсотків яких 17 січня проігнорували вибори взагалі. А в області у першому турі взяли участь близько 75 відсотків виборців. Таку ж явку прогнозують і на цей раз.

Якщо на 11 годину під час першого туру в Комітет виборців України звернулись 20 виборців, які не знайшли себе у списках, то наразі сьогодні подібних скарг не надходило.

Не справдилось побоювання багатьох експертів, що члени виборчих дільниць не прийдуть на роботу. Більше половини членів виборчих дільниць замінені штабами на нових людей. Місцеві політологи та аналітики не виключають можливого протистояння між членами виборчих дільниць.

На Тернопільщині горіла дільниця

Якщо у Львові та області загалом голосування відбувається без прикрих випадків, то на Тернопільщині у селі Романівка о 7-й годині сталась пожежа на виборчій дільниці, що розташована у сільському клубі. Правоохоронець виніс з приміщення бюлетені, врятовано урни та кабіни для голосування. Списки виборців частково пошкоджені. Виборчу дільницю перенесли в інше приміщення. За попередніми даними прес-центру УМВС України у Тернопільській області, ймовірна причина пожежі в несправності димаря пічного опалення.

На відміну від львів’ян, тернополяни голосують менш активно. За перших дві роботи виборчих дільниць проголосувала мінімальна кількість людей, як і по селах. Можливо така ситуація пояснюється важкими погодними умовами – мороз сягає мінус 10, на дорогах ожеледиця і вночі випав сильний сніг.

Майже до півсотні населених пунктів Львівщини немає доїзду, в Тернопільській області ускладнений проїзд до 9 районів, на Івано-Франківщині проїзд закритий на 10 автодорогах місцевого значення у двох районах.

Багатьом членам дільничних комісій важко добратись у віддалені населені пункти до тих людей, які голосують вдома. До слова, до більшості дільничних виборчих комісій інформація ЦВК про зміни голосування за межами приміщення дільниці надійшла уже тоді, коли по троє членів виборчих дільниць відбули до людей, а повинні бути лише два члени комісії – від кожного з кандидатів.

Прихована агітація в день голосування

«Прихована» агітація, що залишилася в день голосування. Цетнр Львова
За перебігом голосування у Львові та області спостерігають 84 особи від місії Міжпарламентської асамблеї країн-учасниць СНД. Ймовірно, що вони, як і українські спостерігачі, звернули увагу на велику кількість у Львові білбордів з написом «Україна для людей» на колористиці Партії регіонів та із зображеними синіми прапорами, але без вказаного прізвища кандидата на Президента.

На думку активістів Громадянської мережі «Опора», це прихована агітація, бо не містить прямого заклику голосувати за конкретного кандидата, але гасло асоціюється у виборців із Партією регіонів.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG