Доступність посилання

ТОП новини

Іран готується підвищити збагачення урану вже з вівторка


Голова Організації атомної енергії Ірану Алі Акбар Салегі заявив у неділю на державному телебаченні, що його країна в понеділок офіційно повідомить Міжнародне агентство з атомної енергії про рішення підвищити рівень збагачення урану до 20 відсотків, а саме збагачення почне на заводі поблизу міста Натанза в вівторок.

Таке рішення Ірану, оголошене напередодні, вже засудила міжнародна спільнота. Зокрема, з заявами про необхідність посилити санкції проти Ірану виступили США й Німеччина, серйозне занепокоєння висловила Британія.

Раніше в неділю президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад наказав Організації атомної енергії країни почати виробництво більш високо збагаченого урану, ніж досі, – до рівня 20 відсотків.

Ця вказівка суперечить попереднім заявам високих іранських урядовців.

У суперечливій іранській ядерній програмі найбільше занепокоєння міжнародної спільноти викликає нині саме розвиток власних можливостей збагачувати уран.

Тегеран стверджує, що ця програма має суто мирні цілі і що він ні під яким тиском не відмовиться від свого права на неї.

Світ побоюється, що під прикриттям заяв про мирні цілі Іран намагається здобути ядерну зброю, для якої й потрібен уран високого рівня збагачення.

Збагачений до 20 відсотків уран може використовуватися в атомних реакторах. Водночас рівень збагачення в приблизно 20 відсотків і є тією межею, починаючи від якої вже можна конструювати примітивний урановий ядерний боєзаряд.
XS
SM
MD
LG