Доступність посилання

ТОП новини

У Мюнхені закінчилася міжнародна конференція з питань безпеки


Germany – Munich Security Conference 2009, view into the conference hall, 06Feb2006 MUST CREDIT: Photography by Sebastian Zwez
Germany – Munich Security Conference 2009, view into the conference hall, 06Feb2006 MUST CREDIT: Photography by Sebastian Zwez

Прага – У мюнхенському форумі взяли участь політики і військові експерти з кількох десятків країн. Останній день цього чи не найважливішого безпекового заходу був присвячений двом питанням – НАТО та Афганістану.

Це не вперше, що члени НАТО задумуються над майбутнім альянсу. Мюнхенська конференція теж порушила це питання. Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен закликав НАТО зміцнити контакти з такими країнами, як Китай, Індія й Пакистан, і стати осередком широкої коаліції в галузі безпеки.

За його словами, НАТО не зможе дієво відповісти на всі сучасні вимоги безпеки, якщо не взаємодіятиме більш активно й систематично з іншими важливими гравцями у світі.

Фоґ Расмуссен зазначив, що Організації Північноатлантичного договору вдається впоратися з повстанцями та із відбудовою Афганістану лише в рамках зовнішньої підтримки, тим часом у цій країні мають свої інтереси й Китай, Індія та Росія, і вони могли б більше долучатися до їхнього захисту.

«Хіба в цьому буде якась шкода, якщо Китай, Індія, Пакистан та інші країни розвинуть ближчі зв’язки з НАТО? Я вважаю, що це лише піде на користь щодо довіри, впевненості та співпраці», – зазначив Генеральний секретар НАТО.

Расмуссен вважає, що для того, щоб впоратися з вимогами безпеки нинішнього дня, потрібно активно і систематично залучати до співпраці інших гравців на міжнародній арені.

За три роки афганці переберуть відповідальність за безпеку у своїй країні – Карзай

Війська НАТО активно працюють і воюють нині в Афганістані. Їхня діяльність не зводиться лише до воєнних дій, вони вишколюють місцеве населення. Президент Афганістану Хамід Карзай, виступаючи на мюнхенській конференції, висловив і бажання, і сподівання, що скоро афганці самі зможуть виконувати всі військові та безпекові обов’язки у своїй країні.

«В Афганістані в наступні три роки ми повинні мати бодай 300,000 військових та поліцейських, які зможуть перебрати відповідальність за більшу частину країни. А це значить, що за 5 років Афганістан повинен гарантувати безпеку свого населення, щоб ми більше не були тягарем для міжнародного співтовариства та тих партнерів, які нам сьогодні допомагають», заявив президент Афганістану.

Спеціальний посланець США у справах Афганістану Ричард Голбрук, у свою чергу, закликав міжнародне співтовариство підтримати афганський уряд та надсилати всю цивільну допомогу у країну власне через уряд.

Заснована 1962 року Мюнхенська конференція є головним міжнародним форумом з питань безпеки. Спочатку питання загроз євроатлантичній безпеці були в центрі уваги попередніх конференцій. Сьогодні учасники конференції – а це не лише політики, науковці та експерти з різних ділянок – порушують не лише проблеми безпеки далеких регіонів, а й низку політичних та суспільних проблем, які торкаються усього світу.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG