Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Україні вiдповiдали стандартам – місія міжнародних спостерігачів


Переголосування на виборах Президента України підтвердило оцінки місії міжнародних спостерігачів про те, що виборчий процес відповідав більшості стандартів ОБСЄ та Ради Європи. Про це йдеться в заяві міжнародної місії зі спостереження за виборами, до складу якої входять делегації Організації з безпеки й співпраці в Європі, Європейського парламенту, Парламентських асамблей НАТО і Ради Європи.

У заяві спостерігачі відзначили прогрес, досягнутий з 2004 року, але зробили висновок, що взаємна недовіра між кандидатами та недостатня законодавча база були основою для зафіксованих проблем.

Професійні, прозорі та чесні вибори та підрахунок голосів мають стати основою для мирної передачі влади, наголошують спостерігачі.

«Вчорашнє голосування було вражаючою демонстрацією демократичних виборів. Для кожного в Україні ці вибори були перемогою. Зараз настав час для політичних лідерів країни прислухатися до вердикту народу та впевнитися в тому, що перехід влади буде мирною та конструктивною», – цитує прес-служба ОБСЄ голову Парламентської асамблеї ОБСЄ, спеціального координатора Місії короткострокових спостерігачів ОБСЄ Жоао Соареша.

«Дехто каже, що Помаранчева революція програла. Я кажу: ні. Завдяки Помаранчевій революції демократичні вибори в Україні – тепер реальність», – сказав голова делегації Парламентської асамблеї Ради Європи Матіаш Ерші.

Зі свого боку, голова делегації Парламентської асамблеї НАТО Ассен Агов заявив, що «песимістичні сценарії», які висувалися напередодні виборів, не справдилися завдяки переважно ефективній та об’єктивній манері, в якій
виборчі комісії працювали вчора, та завдяки високій активності виборців.

«Україна встановлює приклад демократичних виборів. Український народ, який продемонстрував дотримання демократичного виборчого процесу, тепер заслуговує на мирний перехід влади», – сказав Агов.

Голова делегації Європейського парламенту Павел Коваль заявив, що будь-якій демократії потрібно не лише фокусуватися на дні виборів, але й забезпечити законодавчу основу, яка б гарантувала прозорість політичного процесу, зокрема це стосується фінансування політичних партій та кандидатів.
XS
SM
MD
LG