Доступність посилання

ТОП новини

Головна причина ймовірної перемоги Януковича – розкол серед демократичних сил України (світова преса)


Прага – Західні видання сходяться на тому, що будь-які затяжні суперечки довкола результатів другого туру голосування на президентських виборах в Україні лише зашкодять українцям, їхній національній економіці, демократичному розвиткові та й можуть призвести взагалі до паралічу держави. Оглядачі не лише звертають увагу на одностайність головних екзит-полів щодо ймовірного переможця цих перегонів Віктора Януковича, але й наводять попередні оцінки провідних спостерігачів від ОБСЄ, Ради Європи, котрі не бачать реальних підстав для оскарження результатів волевиявлення українців 7 лютого. Чимало експертів вважають головною причиною поразки Юлії Тимошенко розкол у таборі демократичних сил, чим скористався її суперник. Західні видання не схильні драматизувати поразку помаранчевих і вважають, що Віктор Янукович змушений буде рахуватися не лише зі спадщиною революції 2004 року, але й із міжнародними реаліями, коли підтримка Заходу буде вирішальною для оздоровлення української економіки.

«Волл Стріт Джорнал» сумнівається у тому, що західні міжнародні спостерігачі підтримають заяви Юлії Тимошенко щодо масових порушень під час другого туру президентських виборів в Україні. Газета наводить попередню оцінку цих виборів з боку Матяша Ерші, голови делегації спостерігачів Ради Європи у Києві, котрий назвав ці виборів «спокійними» і «професійними» з погляду демократії. Він також висловив думку, що явних ознак фальсифікації підсумків цього волевиявлення не було, і наголосив: «уся міжнародна спільнота і, головно, українці мають підстави схвалити цей результат». «Волл Стріт Джорнал» також зауважує: «Будь-яка тривала суперечка щодо цього голосування може підірвати молоду українську демократію, яка була підтримана двома парламентськими виборчими кампаніями після перевороту 2004 року. Така суперечка може також іще більше ускладнити економічний параліч держави».

«Файненшел Таймз» називає «ймовірну перемогу Віктора Януковича на цих виборах серйозним ударом по лідерах Помаранчевої революції – пані Тимошенко і Президентові Ющенку, котрий відходить зі своєї посади». Лондонське видання також розмірковує над шансами Юлії Тимошенко оскаржити результати другого туру виборів і доходить висновку, що без підтримки міжнародних спостерігачів та їхньої малоймовірної негативної оцінки основних підсумків цих виборів штабові Тимошенко важко буде якось серйозно обґрунтувати своє оскарження підсумків голосування 7 лютого. Газета також зауважує, що однією з головних причин можливої поразки Тимошенко є розкол у демократичному таборі, насамперед, між нею і Ющенком, «і це використовував Янукович». «Файненшел Таймз» також вважає, що економічна криза сприяла зниженню популярності лідерів Помаранчевої революції, і вони змушені були приймати на себе «головний удар невдоволення виборців». Разом з тим лондонська газета також переконана, що спадщина Помаранчевої революції не пропала марно для України, незважаючи на невдоволення виборців корупцією, невдалими спробами стабілізувати життєвий рівень і політичне життя.

Американське впливове видання «Форін Афферз» переконане, що українська демократія, незалежно від наслідків голосування 7 лютого, має всі шанси зберегти свої позиції, бо запорукою цього є «поляризація українського політичного клімату і відмінності між Сходом та Заходом України, які не дозволяють монополізувати політичний контроль над владою в державі». Американське видання наголошує: «Хто б не прийшов до влади у Києві, він буде мати справу з твердою опозицією або в одному, або в іншому регіоні. Це означає, що, незважаючи на деякі розчарування в українській демократії, політична система країни ніколи не буде нагадувати більш авторитарні режими в сусідніх Білорусі та Росії».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG