Доступність посилання

ТОП новини

У лютому на німецький транспорт не покладешся – страйк


Німеччина – Із року в рік у лютому в Німеччині повторюється одна й та сама картина: вранці на трамвайних і автобусних зупинках мерзнуть люди, марно чекаючи на міський транспорт. Причина – черговий страйк працівників громадських служб.

Хоча і йдеться про попереджувальні страйки, але вони не проходять непоміченими для німців. Чекання на громадський транспорт у цю пору року є мало приємною справою, особливо коли йдеться про ранкові години. Адже в цей час переважно ще панують мінусові температури.

Страйки відбуваються не по всій Німеччині, а кожного разу в окремих частинах країни. У понеділок не пощастило жителям восьми федеральних земель.

Загалом на роботу не вийшли 26 тисяч водіїв, виховательок дитячих садків, працівників сміттєзбиральних служб, медиків у державних лікарнях. Центральний мітинг такої робітничої боротьби відбувся в Ганновері.

Податкові подарунки власникам готелів

Нині ведуться переговори про тарифні угоди на наступний рік, тобто визначається розмір зарплат. Із огляду на наслідки економічної кризи комунальне й земельне керівництво планує заморозити зарплати для працівників бюджетної сфери.

Профспілки, зрозуміло, з такими намірами працедавців не погоджуються і критикують наміри уряду зменшити рівень податків для певних категорій населення й великих підприємців, серед яких, наприклад, власники готелів.

«За допомогою так званого пакету заходів підвищення темпів економічного зростання уряд хоче пожвавити кон’юнктуру. Така ідея є непоганою, але досягти цієї мети не можна, якщо роздавати подарунки власникам готелів і багатим спадкоємцям. Від відчутного підвищення зарплат для працівників громадських служб буде значно більше користі», – заявив лідер профспілкового об’єднання громадських служб Verdi Франк Бсірске.

Робітнича боротьба може загостритися

Загалом унаслідок таких, як кажуть профспілки, податкових подарунків державна скарбниця недорахується близько чотирьох мільярдів євро. На переконання страйкарів, цю суму натомість слід було б розділити між двома мільйонами працівників громадських служб, піднявши їм зарплати.

У другій половині тижня в Потсдамі під Берліном має відбутися продовження тарифних переговорів.

Профспілки обіцяють, що не

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG