Доступність посилання

ТОП новини

ООН: У світі поширена дискримінація людей похилого віку


Прага – Світ старішає. Кожен п’ятий житель планети до 2050 року буде старшим за 60 років. Це підрахунки Фонду народонаселення ООН. Хоча люди живуть довше, це не означає, що краще. Міжнародні експерти б’ють на сполох через те, що люди похилого віку в багатьох куточках світу зазнають дискримінації.

ООН вважає, що країни, які розвиваються, найменше готові до того, що нині дедалі більше людей живуть довше. Там ні система охорони здоров’я, ні соціальні служби не готові до таких змін у суспільстві.

Крейґ Мокайбер працює в представництві Верховного комісара ООН із прав людини. Виступаючи на міжнародній конференції в Нью-Йорку, присвяченій проблемам старіння, Мохібер заявив, що люди похилого віку дедалі частіше стають жертвами дискримінації. «У багатьох куточках світу такі явища як расизм, дискримінація жінок, стають меншими. Натомість проблеми, пов’язані зі старінням, стають гострішими. Чому? Гадаю, що відповідь така: влада», – переконаний Крейґ Мокайбер.

Фахівці ООН вважають,що становище людей похилого віку суттєво залежить від країни, де вони живуть. Наприклад, Китай уже нині має одну з найбільших у світі часток населення, яким за 60 років. Політика однієї дитини у родині призвела до катаклізмів у житті китайського суспільства. На це звертає увагу Заступник Генерального секретаря ООН з питань соціального та економічного розвитку, китайський дипломат Ша Цзукан. «Із меншою кількістю дітей тепер не можна очікувати, що про старших членів родини будуть піклуватися так, як і раніше», – каже він.

«Вибухонебезпечна суміш» на теренах колишнього СРСР

Подібні процеси мають місце і на теренах колишнього Радянського Союзу. У 2007 році Світовий банк оприлюднив дослідження «Від червоного до сивого», в якому попереджає про демографічні проблеми у регіоні. Поєднання старіючого населення, відносно низького рівня життя і незавершених реформ оглядачі називають «вибухонебезпечною сумішшю».

Попри такі попередження, Україна досі не розв’язала проблеми. Так вважає директор Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова. Україні загрожує крах пенсійної системи, каже вона.

«Оскільки пенсійна система фактично лишилася не надто реформована, попри те, що ми робили. Недержавні пенсійні фонди дуже маленьку вагу мають. Обов’язкового накопичувального страхування немає зовсім і невідомо коли воно з’явиться», – зауважила Елла Лібанова в розмові з Радіо Свобода.

Водночас вона переконана, що завдяки законодавству в Україні немає дискримінації людей похилого віку. Люди, які працюють, можуть отримувати і пенсію, і зарплату, а звільнення за віком загрожує лише державним службовцям. Пенсіонери також можуть розраховувати на різноманітні пільги.

«Певні запобіжними у нас існують. Непогані. Якщо порівнювати становище пенсіонерів в Україні і Швейцарії, то ясно, що наші бідують, – каже Елла Лібанова. – Але якщо порівнювати становище пенсіонерів і працюючих в Україні, то начебто нічого».

Є в Україні й ті, хто переконані, що пенсіонерам ще треба полегшувати життя. Серед програмних вимог, зокрема не дуже помітної на політичному Олімпі України Партії пенсіонерів, є скасування податків для всіх українців похилого віку, які ще працюють.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG